Učenici Medicinske škole učestvovali u PISA testiranju

Postavljeno: 25.03.2022

Medicinska škola u Kruševcu, jedna je od škola u Srbiji, u kojoj je održano PISA testiranje 42 petnaestodišnjaka. Ovo testiranje sprovodi se u 85 zemalja svake treće godine, a njegov cilj je da otkrije način razmišljanja učenika i primenjivanja znanja u svakodnevnom životu, kako bi se sagledao kvalitet obrazovanja u našoj zemlji i uporedio sa kvalitetom obrazovanja u drugim državama

U našoj školi je 10. marta održano testiranje, u kome su učestovala 42 učenika a, kriterijum je bio da su rođeni 2006. godine. Uzorak učenika izabran je slučajnim putem, kao što je izabrana i naša škola – kaže Jelica Dimić, psihološkinja ove škole.

Ovo testiranje obuhvata zadatke sa kakvim se učenici ne susreću u školi, tokom nastave. Učeničke kompetencije proveravane su zadacima iz matematike, nauke, čitlačke pismenosti, kreativnosti. Testiranje je trajalo tri sata, a učenici su rešavali dva testa i jedan upitnik.

Zadaci na testu proveravaju funkcionalnu pismenost, odnosno koliko su naši učenici spremni za život i koliko znanja koja steknu u školi mogu da primene u svakodnevnom životu. Zadaci su prilično drugačiji od onih koje učenici dobijaju u školi, dakle, znanje se proverava na jedan sasvim drugačiji način. To su zadaci čije rešavanje zahteva strpljenje, pažljivo čitanje i često vraćanje na radni nalog i tekst u kome se uvek kriju odgovori . Učenici nisu imali slobodnog vremena, već su zadaci bili takvi da su ih rešavali do poslednjeg momenta – objašnjava ona.

Svi učenici koji su odabrani, pristali su da učestvuju u ovom testiranju.

Kad su saznali za testiranje neki su rekli: “a zašto baš ja?”, dok su se drugi osećali počastvovanima. Mi smo se potrudili da učenicima predstavimo ovo testiranje kao nešto afirmativno, rekli smo im da oni na taj način predstavljaju svoju državu i školu i da je to jedno lepo iskustvo. Takođe, rekli smo im da se ne boje, jer učenici neke druge zemlje u kojoj se nastava drugačije odvija nisu ništa pametniji od njih. Učenici su se potrudili, pokazali odgovornost, ozbiljnost i posvećenost izradi zadataka. Imali smo odličnu saradnju sa roditeljima, svi su potpisali saglanost da njihova deca učestvuju i testiranje je proteklo na najbolji mogući način – navodi Dimićka.

PISA testiranje još uvek se sprovodi u školama širom Srbije, a ezultati istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

Nažalost, mi nećemo dobiti individualne rezultate naših učenika, niti školu, već na nivou Republike, kada će se naš obrazovni sistem upoređivati sa sistemima u drugim zemljama – kaže naša sagovornica.

OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća koji se sprovodi od 2000. godine. Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018.

godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije pomeren za 2022.

PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top