Učenici Medicinske škole poručili: “Pišimo ćirilicom!”

Postavljeno: 05.10.2021

U okviru obeležavanja Dečije nedelje, učenici drugog razreda Medicinske škole, zajedno su sa svojim profesorkama Vesnom Pešić i Jelicom Dimić, organizovali aktivnost na Trgu Kosturnica koja je imala za cilj da nas podseti koliko je ćirilica važna i kako se razvijala pismenost kod Srba

Ovo su deca na granici da postanu odrasli, a lekcija koju smo danas naučili jeste da od učenog deteta postaje obrazovan i dobar čovek, što je i tema naše kreativne radionice koja se sastojala iz različitih grupnih radova – kaže Vesna Pešić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Jedna grupa učenika je pripremila najlepše misli naših velikih pisaca i ljudi koji su učinili nešto za dobrobit našeg naroda. Drugi su napravili pano sa Vukom Karadžićem bez koga ne možemo da zamislimo našu pismenost, dok su se treći bavili barokom i prosvetiteljstvom koji su pomalo zanemareni kod nas.

Bojana Filipović, Dimitrije Stevanović, Teodora Smiljković, Milutin Marković, Jana Miodragović, Veljko Brkić i Sara Simonović, učenici drugog tri, održali su neku vrstu vremeplova kroz našu književnost, jezik i pismo.

Stojimo ispred spomenika Despota Stefana Lazarevića  sa poštovanjem, jer je on pokazao da se bitke ne dobijaju samo mačem, već i perom – poručila je njihova drugarica iz odeljenja, Emilija Ilić.

Moderne tehnologije i dominacija engleskog jezika nad drugim bitno utiču na upotrebu ćirilice.

– Učenici ove škole su u obavezi da pišu pismeni zadatak ćirilicom, međutim, engleski jezik i savremena tehnologija ih odvlači od našeg pisma, a nama je cilj da se pokažemo kao Srbi i kao neko ko mora da neguje ćirilicu kao svoje nacionalno obeležje, tako da pokušavamo da idemo tim putem – objašnjava Pešićka.

Učenica Teodora Džopalić napravila je pano na kome je predstavljeno Mirosavljevo jevanđelje.

– Ovo je prvi pisani dokument na ćirilici iz dvanaestog veka i jako je bitan za srpsku pismenost. Ovo je prva strana od prvog do četrnaestog reda. Ja pišem pisanom ćirilicom kao i većina mojih vršnjaka – ističe ona.

Njena drugarica iz odeljenja,Milica Savić, takođe piše ćirilicom.

– Važno je da negujemo ćirilicu i naš jezik. Upotrebljavamo i latinicu, što nije pogrešno, ali uvek treba da se trudimo da sačuvamo ćirilicu –kaže ona.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top