Učenici iz Dvorana promovišu Srbiju

Postavljeno: 11.06.2021

Učenici OŠ „Strahinja Popović“ iz Dvorana dobili su priliku da predstavljaju Srbiju, u okviru projekta „Biti Evropljanin: razmena kulture i prakse“. Pored đaka iz Srbije, projekat obuhvat njihove vršnjake iz Francuske, Poljske i Turske, a ciljevi su promovisanje tradicionalnih vrednosti, upoznavanje novih kultura, unapređivanje jezičkih veština i veština pisanja.

Tridesetak učenika iz Dvorana i Modrice kroz brojne virtualne aktivnosti pokazalo je deo kulturne specifičnosti Srbije. Pevanje, recitovanje i igra bili su najzastupljeniji. Sanja Marković, učenica četvrtog razreda raduje se što je deo ovog programa.

– Zanimljivo je to što smo učestvovali sa drugim državama, učimo njihovu kulturu, družimo sa đacima iz drugih zemalja i predstavljamo našu državu i kulturu. Moj zadatak je da, kad krene program, odigram sa drugarima jedan korak iz folklora uz pesmu „Ja posejah lubenice“ – objasnila je ona.

Ovo je samo početak internacionalne saradnje, ističe profesorka veronauke Sanja Nikolić, jedna od inicijatorki učestvovanja u ovom projektu.

– Radosna sam jer se učenici raduju. Cilj mi je da kao veroučiteljica predstavim našu tradiciju i kod dece razvijem toleranciju prema drugima uopšte, deca to jako lepo prihvataju. Pre ovog projekta radili smo na brojnim radionicama koje su podrazumevale pisanje i ilustrovanje tradicionalnih priča, tada su nam se priključili i predstavnici drugih zemalja, te se razvila saradnja – ističe ona.

Osnovna škola „Strahinja Popović“ broji najmanje učenika u Rasinskom okrugu.

– Škola ima 120 učenika, ponosna sam na sve što smo postigli, pored ovog, učestvujemo na još jednom projektu. Ovo je veliko iskustvo za nas kao malu školu, za grad, ali i širu zajednicu. Sa realizacijom se počelo u septembu 2020. godine. Zbog epidemiološke situacije doneta je odluka da se sve realizuje online – kazala je direktorka škole Vesna Milenković.

Uz učenike u projektu su učestvovali i nastavnici. Njihove aktivnosti odnosile su se na tri online susreta, čije su teme bile razmena iskustva i prakse, razgovor o obrazovnim sistemima u zemljama učesnicima, upoređivanje udžbenika i načina predavanja.

Učenici i nastavnici nadaju se novoj internacionalnoj saradnji na sličnim projektima.

– Nadamo se da će epidemiološka situacija biti povoljnija i da će naredni susret, koji je planiran za oktobar i koji bi trebalo da se desi u Srbiji, biti održan kako je projektom i planiran – naglašava Ivana Kričak, nastavnica engleskog jezika.

Virtualna mobilnost započela je u ponedeljak. Tokom pet dana deca su se predstavila pesmicama na engleskom jeziku i poemom “Zdravica” Duška Radovića. Takođe, učili su svoje vršnjake jezik i strofe.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top