U vrtiće dolazi oko 130 mališana 

Postavljeno: 15.05.2020

Nakon kompletnog čišćenja i dezinfekcije, te uz primenu zaštitnih mera, ovdašnja obdaništa od 11. maja ponovo primaju decu. U kruševačka obdaništa je tokom ove nedelje dolazilo po oko 130 mališana dnevno od ukupno oko dve i po hiljade upisane dece. Anketa koju je Ustanova sprovela pre ponovnog otvaranja vrtića govorila je da je oko 500 roditelja spremno da pošalje decu u obdanište

Decu primaju svi vrtići, osim „Nevena“, gde se nalazi centrala ustanove sa 40-tak zaposlenih, te je procenjeno da to ne bi bilo dovoljno bezbedno za polaznike. 

Čuvanje dece se odvija uz sve propisane mere zaštite, vaspitačice koriste maske, vizire i rukavice te poštuju pravila držanja rastojanja. Posao im olakšava to što veoma malo dece dolazi. Tako ih je u „Leptiriću“ svega nekoliko dnevno, iako je za dolazak bilo prijavljeno više od 60.

Deca se pri dolasku preuzimaju na ulaznim vratima, beskontaktno se meri temperatura svakom detetu i nakon toga ga preuzima medicinska sestra ili vaspitačica. Slede pranje i dezinfekcija ruku te odlazak po sledeće dete. Roditelji moraju pre polaska sebi i detetu da izmere temperaturu, a takođe su obavezni da nose masku.

 

Preporučeno je, takođe, da decu svakog dana, ukoliko je moguće, dovodi i uzima isti roditelj. Podrazumeva se da porodice i zaposleni popodnevne socijalne kontakte treba da svedu samo na neophodne. 

Povratku dece u vrtiće prethodili su dezinfekcija svih objekata, koju je obavio ovdašnji Zavod za javno zdravlje, košenje dvorišta te prskanje protiv krpelja. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top