+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » U Trsteniku virus potvrđen i kod troje učenika 

U Trsteniku virus potvrđen i kod troje učenika 

Tačno 105 slučajeva KOVID-19 registrovano je u Trsteniku od početka epidemije, a samo u septembru-24. Mogućnost transmisije u školskom uzrastu, bio je dovoljan razlog da se u ovoj opštini uvede vanredna situacija. Kod tri učenika utvrđeno je prisustvo virusa, a najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac ukazuju da je među 6 novoobolelih, četvoro iz Trstenika

Poslednje potvrđeni slučajevi u zapadnomoravskoj opštini, kako saznaje portal “Kruševacgrad” odnose se i na rezultate testiranja od 28. i 29. septembra. Slučajevi potvrđeni ove jeseni uglavnom prolaze sa lakšom kliničkom slikom.

U avgustu smo imali 38 pozitivnih slučajeva, u julu 51, a u septembru nešto više od 20 -napominje dr Žaklina Ristić, pomoćnica direktora Doma zdravlja “Dr Sava Stanojević” u Trsteniku. –Na nama je da se potrudimo da pre svega umanjimo mogućnost daljeg širenja korona virusa među učenicima, kao i da predupredimo eventulano “ukrštanje” sezonskog gripa i KOVID 19. Blag porast u broju slučajeva, beležimo samo u zadnjoj nedelji septembra. 

Proglašenje vanredne situacije nije neposredna posledica naglog skoka obolelih, kažu u opštini Trstenik. Predsednica Milena Turk predočava da je odluka doneta na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Naredba se pre svega odnosi na ograničenje radnog vremena u ugositeljskim objektima, jer se analizom kontakata došlo do zaključka da je upravo na tim mestima došlo do širenja virusa – ističe Milena Turk, predsednica opštine.

Ugostiteljski objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21 sat do 6 sati narednog dana. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21 sat, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 23 do 6 sati.

Za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Svi zaposleni, kako se navodi u odluci trsteničkog Štaba, u obavezi su da nose zaštitne maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku. Na ulazu u objekat moraju stajati dezobarijere sa odgovarajućim dezinfekcionom sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja. 

Ovog vikenda u Trsteniku će biti organizovane frekventije inspekcijske kontrole i kontrole Komunalne policije. Na snazi je i zabrana okupljanja za više od pet lica. U međuvremenu, kanisteri natrjum-hipohlorita postavljeni su na više lokacija u opštini, naložena je češća dezinfekcija svih objekata i ustanova od značaja, kao i javnih prostora, trgova i parkova.

 I.R.

Vakcinacija od ponedeljka

Iako svake godine u prvom “krugu” imunizacije protiv sezonskog gripa, u Trstenik stigne 1.500 doza, ove godine je zbog očekivanog interesovanja naručena veća količina vakcina, a pristiglo je 2.000 doza. Vakcinacija u Domu zdravlja, odnosno u četiri izdvojene zdravstvene stanice počinje u ponedeljak.

– Zaštita se radi po indikacijama i naravno, uz potvrdu izabranog lekara i ukoliko je osoba bez akutnog zdravstvenog problema i nije alergična na jaja – predočava dr Ristić,  dodajući da je vakcina prvenstveno namenjena starijima od 65 godina i hroničnim pacijentima.

Vakcinu mogu da prime i deca starija od tri godine, a prvi put se prima vakcina sa četiri soja. Interesovanje za vakcinaciju je veliko i zbog mišljenja da imunizacijom od sezonskog, delom stvara i zaštita o KOVID-19.

Tačno 105 slučajeva KOVID-19 registrovano je u Trsteniku od početka epidemije, a samo u septembru-24. Mogućnost transmisije u školskom uzrastu, bio je dovoljan razlog da se u ovoj opštini uvede vanredna situacija. Kod tri učenika utvrđeno je prisustvo virusa, a najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Kruševac ukazuju da je među 6 novoobolelih, četvoro iz Trstenika Poslednje potvrđeni slučajevi u zapadnomoravskoj opštini, kako saznaje portal “Kruševacgrad” odnose se i na rezultate testiranja od 28. i 29. septembra. Slučajevi potvrđeni ove jeseni uglavnom prolaze sa lakšom kliničkom slikom. - U avgustu smo imali 38 pozitivnih slučajeva, u julu 51, a u…

Review Overview

Rejting korisnika 4.75 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Derbi mladih fudbalerki

Mlade fudbalerke kruševačkog Napredak Juniora 2018 danas su u 11. kolu Razvojne lige Srbije, na svom terenu, dobile komšijski derbi ...

FK Trajal eliminisan iz Kupa Srbije

„Gumari“ poraženi u Kruševcu od TSC-a sa 2:0 u utakmici šesnaestine finala srpskog KupaZa razliku od Napretka, koji je dan ...

SNS: Opozicija „seje politiku mržnje“

– Žao nam je što opoziciona manjina ne želi da prihvati činjenice i ono što je Srpska napredna stranka stupanjem ...

21. oktobar – dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan 1941. godine Nemci su u Kragujevcu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije. ...

Deo Topličine bez grejanja

Zbog pucanja cevi na delu glavnog magistralnog toplovoda u Topličinoj ulici, bez grejanja su sugrađani koji žive u delu te ...