U Trayalu obeležena godišnjica nacističkog bombardovanja

Postavljeno: 06.04.2023

Obeležavajući 6. april, dan kada su nemački bombarderi 1941. godine nakon Beograda svoje smrtonosne tovare ispustili i na kruševački Zavod „Obilićevo“, delegacije Trayal Korporacije i Udruženja penzionera „Car Lazar“ položile su vence kraj biste narodnog heroja Miloja Zakića, po kome je i čitava industrija, nakon Drugog svetskog rata nazvana.

Prvog dana Aprilskog rata, nakon iznenadnog napada na Beograd iz vazduha u ranim jutarnjim satima, nemačka vojna avijacija se oko 13 i 30 obrušila i na Kruševac. Kao jak vojno – industrijski centar, u kojem se nalazio Vojno – tehnički zavod „Obilićevo“, Kruševac je bio jedan od važnih ciljeva za napad nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u nedelju 6. aprila 1941. godine. U tom bombardovanju je poginulo osmoro ljudi.

Prema šturim istorijskim podacima „Obilićevo“ su tog dana napala 54 nemačka aviona. Protivavionska odbrana Kruševca sastojala se od 4 protivavionske baterije i jedne mitraljeske čete.

Iako je 6.aprila godine odbrana Kruševca uspela da obori 5 nemačkih Štuka, neprijatelj je u svom iznenadnom napadu iz vazduha onesposobio Vojnotehnički zavod Obilićevo.

Ostale vesti

back-to-top