U “Trajalu” i “BG produktu” vakcinacija zaposlenih

Postavljeno: 26.03.2021

Vakcinacijom zaposlenih u “Trajal korporaciji” i “BG produktu” nastavlja se akcija imunizacije u fabrikama i preduzećima, koju je pokrenula kruševačka Regionalna privredna komora, uz podršku Grada i Doma Zdravlja. Cilj je da se zaštiti zdravlje zaposlenih i njihovih porodica, ali i očuva privreda. Radnici, koji se odluče za vakcinaciju na radnom mestu, mogu da prime kinesku, Sinofarm vakcinu, dok će za vakcine ostalih proizvođača biti pozivani naknadno, u vakcinalni punkt

Danas u “Trajalu” kinesku vakcinu prima 100 radnika, dok će  35, koji su se odlučili za vakcinu drugih proizvodjača, biti pozvano naknadno. Među prvima se vakcinisala Mirjana Veljković (58), koja više od tri decenije radi u pogonima te fabrike.

Odlučila sam da primim vakcinu kako bih zaštitila sebe,  porodicu i kolege  i kako bi ponovo mogli da živimo normalno, da radimo, da se družimo – kazala je ona.

“Trajal” od početka epidemije nije prekidao proizvodnju, a među 1.200 zaposlenih manje od pet odsto je bilo zaraženo koronom.  

 – To je uspeh, a malom broju zaraženih je doprinelo to što smo preduzeli sve mere zaštite, delili smo zaštitna sredstava zaposlenima i njihovim porodicama, radili smo dezinfekciju prostorija najkvalitetnijim sredstvima – kazala je zamenica generalnog direktora Vesna Kovačević Stanković.

Potvrdila je da je do zastoja u poslovanju u godini pandemije dolazilo jer su pojedini partneri imali težu situaciju u svom okruženju, uz napomenu da je to, u ovakvim okolnostima, očekivano i razumljivo. 

Vd direktorke kruševačke Regionalne privredne komore Maja Marković napomenula je da bez prijavljivanja preko eUprave mogu da se vakcinišu i članovi porodica zaposlenih. Do sada se za vakcinaciju prijavilo nekoliko preduzeća iz Kruševca, očekuje se da narednih dana odazovu veće kompanije. Ona je podsetila da je Privredna komora Srbije omogućila i imunizaciju privednika iz regiona te da će u okviru te akcije biti vakcinisano 100 radnika fabrike kompanije „Kromberg i Šubert“ iz Makedonije, koji bi za vikend trebalo da dodju u Beograd. Inače, kruševačka fabrika te kompanije bila je prva u našem gradu u kojoj je organizovano vakcinisanje zaposlenih. 

Sprovođenje vakcinacije u Kruševcu gradonačelnica Jasmina Palurović je ocenila kao veoma dobro, a očekuje da će Kruševac uskoro imati više od 60 odsto vakcinisanih. 

Direktorka ovdašnjeg Doma zdravlja dr Marina Kostić  kazala je da je veoma bitno da postoji svest poslodavaca i zaposlenih o potrebi vakcinacije te da očekuje da se dogovori imunizacija u većim kompanijama poput “Kuper Tajera”, “Henkela”, “Kruševacputa”. 

Prema podacima Doma zdravlja u Kruševcu je do sada prvu dozu vakcine primilo oko 26 hiljada ljudi, obe doze oko 14 i po hiljada. Prema statističkim podacima u Kruševcu ima oko 120 hiljada stanovnika, odnosno oko 96 hiljada punoletnih, što znači da je do sada prvu dozu primilo oko 27 odsto gradjana, a obe doze oko 15 odsto punoletnih. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top