U toku rekonstrukcija OŠ „Jovan Popović“

Postavljeno: 18.03.2022

 U OŠ “Jovan Popović” uveliko se izvode radovi kako bi se unapredila enegretska efikasnost. Do sada je zamenjena stolarija u fiskulturnoj sali, a svi radijatori su pripremljeni za montiranje termo glava. Trenutno se radi na spoljnoj izolaciji,  planirano je da se urade i unutrašnja izolacija, nova fasada i rekonstrukcija hidro mreže. U toj školi kažu da radovi dobro teku, te da se nastava odvija nesmetano.

-Već sedam godina smo u isčekivanju projekta, a realizacija je konačno počela pre nekoliko meseci. Bilo je potrebno dosta vremena, truda, zalaganja i novca da bi se najpre završili svi imovinsko-pravni odnosi u vezi sa školom i prostorom na kome se ona nalazi. To su dve parcele koje je trebalo urediti, zatim jedan deo škole koji nije bio legalizovan i nije imao upotrebnu dozvolu. To nam je bilo neophodno kako bismo realizovali projekat, a verujem da će nam koristiti u budućnosti jer nam pruža mogućnost da konkurišemo i za neke druge projekte – kaže Snežana Stefanović Milanović, direktorka OŠ „Jovan Popović“.

U cilju unapređenja efikasnosti u ovoj školi je do sada zamenjena stolarija u fiskulturnoj sali, kao i priprema  radijatora u svim učionicama i kabinetima za postavljanje termo glava, koje će omogućiti čuvanje energije.

 -Trenutno se radi i na spoljnoj izolaciji, a u planu je unutrašnja, krovna izolacija,  kao i fasada škole koja će na kraju doći. Takođe ovaj projekat obuhvata i uvođenje led rasvete u celoj školi i radove na hidro mreži-objašnjava direktorka.

Iako se izvode radovi, u ovoj školi za sada, nastava se odvija neometano.

-Jedan od glavnih problema svih škola je bio gde izmestiti učenike tokom radova,  naša škola je najveća i po broju učenika i po površini od škola koje su u projektu, tako da smo krenuli u organizaciju alternativne nastave. Roditelji se nisu složili da učenici pređu na onlajn nastavu zbog radova u školi, tako da smo se nakon niza sastanak dogovorili da neometeno teču i radovi i nastava u školi, ali da se kompleksni radovi, koji ugrožavaju bezbednost učenika, ostave za raspuste i vikende – navodi direktorka.

Dok su trajali radovi na fiskulturnoj sali, nastava fizičkog vaspitanja odvijala se u školskoj medijateci, školskom dovorištu i obližnjem Pionirskom parku.

-Nastava teče i to je najvažnije. Mi obezbeđujemo maksimalnu zaštitu, jer bezbednost učenika je najvažnija. Radovi dobro teku, velike su površine u pitanju, tako da će potrajati još koji mesec. Očekujemo mnogo od projekta i nadamo se da ćemo dobiti ono što projekat i govori, da se energija ne troši i rasipa i da škola bude optimalna sredina. Verujem da će se razlika videti na računima za grejanje koji se pomno prate, a da ćemo razliku uočiti svi –uverava nas direktorka.

Inače, u ovoj školi sa oko 850 đaka radi 86 zaposlenih. U nju svake godine dođe oko 100 prvaka, raspoređenih u četiri odeljenja.

U okviru Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji, koji sprovodi Švajcarska ambasada, planirane su sanacija vrtića “Pčelica” i osnovnih škola u Gornjem Stepošu, Žabaru, Bivolju i Jasici.

M.S.

 

 

 

 

 

 

 

M.S.

Ostale vesti

back-to-top