U toku akcija uništavanja ambrozije

Postavljeno: 16.07.2021

Javno komunlano preduzeće Kruševac otpočelo je sa akcijom uništavanja ambrozije na deset lokacija u gradu. Sa tretiranjem ove korovske biljke nastaviće se i tokom narednog meseca

Prema rečima Snežane Radojković, direktorke JKP Kruševac, sa tretiranjem gradskih površina pod ambrozijom otpočelo se pre cvetanja te korovske biljke, a kako bi se sprečilo njeno dalje širenje.

– U poslednjih nekoliko godina na teritoriji grada znatno su smanjene površine pod ambrozijom, tako da ćemo ove godine ovu korovsku bilju tretirati na desetak lokacija, u delu naselja Bagdala 3, kod pruge u blizini naselja Panjevac, u Lazarici na potezu između naselja Bare i Novog groblja, u delu Bivoljskog ključa, te na nekoliko opštinskih placeva u Rasadniku – kaže Radojkovićka.

Za uništavnaje ambrozije, ovdašnje Javno komunalno preduzeće koristi mehaničke mere.

– To podrazumeva košenje, sakupljanje i utovar u vozila, deponovanje na deponiju u Srnju, na kraju i zatrpavanje na deponiji – kaže direktrorka JKP, dodajući da ovu aktivnost sprovodi Radna jedinica „Zelenilo“, te da radnici angažovani na ovim poslovima koji su alergični na ambroziju, posao obavljaju sa zaštitnom opremom.

Akcija uništanja abrozije na teritoriji Grada, sa kojom se započelo polovinom jula, biće nastavljena i tokom narednog meseca, sve dok se ne istretiraju sve površine.

Abrozija je inače izuzetno jak alergen, a na ovu korovsku biljku koja je uzročnik polovine svih polenskih alergija, alergično je oko deset odsto populacije. Tipični simptomi alergije su suzenje očiju, svrab kože, nosa, grla, zapušen nos, učestalo kijanje, kašalj, umor i malaksalost.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top