U susret Vidovdanu izložba „60 dela iz zbirke Umetničke galerije“

Postavljeno: 23.06.2022

U Umetničkog galeriji večeras (23. juna) u 19 časova biće otvorena izložba „60 dela iz zbirke Umetničke galerije“, u okviru programa „Vidovdan 22“, koju će posetioci moći da pogledaju do 23. avgusta

Reč je o izložbi u kojoj će biti predstavljen izbor simboličkih 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala.

– U godini kada Umetnička galerija beleži 60 godina delovanja i s obzirom na to se dela iz zbirke izlažu samo povremeno kroz studijske, tematske ili monografske izložbe, bila je ovo prilika da se kroz zbirku stvaranu tokom ovog perioda, ukaže na muzeološku delatnost i programsku koncepciju ustanovljenu od osnivanja. Sam izbor, uslovljen i prostorom, pravi presek zbirke kroz decenije prikupljanja, upoznaje sa izvesnim pojavama u modernoj i savremenoj umetnosti, ukazuje i na umetnike povezane na različite načine sa gradom, od Kruševljana kao začetnika kontinuiranog likovnog života u gradu do značajnih darodavaca zahvaljujući kojima je formirano nekoliko poklon zbirki – navode u Umetničkoj galeriji, najavljujući otvaranje izložbe.

Preciziraju da sam izbor za postavku i izložbu koja se priređuje u jubilarnoj godini i insistiranje na praćenju hronološkog sleda nastanka dela, ukazuje i na izvesne umetničke pojave, pre svega, kao odraz indivudualnih umetničkih stvaralaštava, na promene u plastičkom jeziku slike, grafike, skulpture, crteža i izmene u pogledu samog umetničkog medija kao odraza duha vremena i okolnosti, obuhvatajući dela nastala od sredine 20. veka do kraja druge decenije 21. veka.

– S toga izbor simboličkih 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala i predočava značaj pravovremenih otkupa i postojanja stalnog fonda za otkup u stvaranju zbirki, govori o odnosu ka likovnoj umetnosti, ukazuje na relevantna svedočanstava umetnosti prošlosti i važnost predstavljanja, prikupljanja, proučavanja, kao i podrške savremenoj umetnosti u stvaranju sadašnje kao i buduće baštine – napominju u Umetničkoj galeriji.

Autor izložbe je Biljana Grković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top