U susret Svetskom danu mentalnog zdravlja – ulična akcija u Kruševcu

Postavljeno: 09.10.2020

Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba grada Kruševca, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja (10.oktobar), organizovalo je prodajnu izložbu u centru grada. Na štandu su bile izložene rukotvorine izrađene različitim tehnikama, nastale na radionicama u prostorijama Društva

Kako bi prikupili određena novčana sredstva ali se i družili se sa svojim sugrađanima i pokazali koliko su talentovani, članovi Društva MNRO i ove godine su, kao i prethodnih desetak, organizovali uličnu akciju u susret danu posvećenom mentalnom zdravlju.

– Ovo je tradicionalna izložba, a cilj nam je da skrenemo pažnju šire javnosti na probleme sa kojima se suočavaju mentalno nedovoljno razvijene osobe, da ih učinimo vidljivijim, ali i da pokažemo koliko su talentovani. Sve što je izloženo na ovom štandu oni su sami izradili na radionicama šivenja, tkanja i pletenja – kaže Slađana MIlenković , tehnička sekretarka Društva za pomoć MNRO.

Prema njenim rečima, Društvo je prošle godine započelo akciju “Roditeljska kuća za našu decu i njihovo trajno zbrinjavanje u Kruševcu”, sa ciljem trajnog zbrinjavanja te dece.

– Ideja je da napravimo roditeljsku kuću u kojoj će mentalno nedovoljno razvijene osobe moći da žive onda kada njihovih roditelja više ne bude. Roditelji stare, nisu večni, braća i sestre će jednog dana imati svoje porodice i zato smo pokrenula akciju prikupljanja novca za izgradnju roditeljske kuće – rekla je Milenković.

Na štandu u centru grada izložene su oslikane ikone, tapiserije, dekupaž, slike, posteljine i još mnogo toga, po simboličnim cenama. Svoje radove članovi Društva su sa ponosom pokazivali, sa željom da svojim sugrađanima pokažu koliko su talentovani.

Društvo za pomoć metalno nedovoljno razvijenih osoba grada Kruševca koje trenutno ima oko 80 korisnika postoji preko 50 godina, a osnovali su ga roditelji mentalno nedovoljno razvijenih osoba i stručnjaci, a kako bi obezbedili pomoć i podršku kako obolelima tako i njihovim porodicama.

Društvo MNRO poziva sve porodice koje imaju nedovoljno mentalno razvijenu decu da ih dovedu, da provedu vreme u ovom Društvu, da se druže. Prostorije su preko puta Ekonomske škole, u Čehovljevoj br.16.

Inače, ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja (10.oktobar) organizuje se pod sloganom: „Pokret za mentalno zdravlje: hajde da investiramo u mentalno zdravlje” i posvećena je zagovaranju za povećanje investicija u mentalno zdravlje, s obzirom na činjenicu da zemlje troše u proseku samo odsto budžeta namenjenog zdravlju na unapređenje mentalnog zdravlja. Sa nekim mentalnim poremećajem, u svetu danas živi skoro milijardu ljudi.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top