U susret letnjoj sezoni : kruševački bazeni biće obnovljeni do Vidovdana

Postavljeno: 20.05.2023

Kompleks otvorenih bazena, omiljeno mesto Kruševljana u letnjim danima, trenutno je u fazi rekonstrukcije, koja bi trebalo da bude završena do Vidovdana. Rekonstrukcija obuhvata renoviranje školjki sva tri bazena novim pločicama, u vrednosti od 58 miliona dinara. Prema rečima direktora Sportskog centra Predraga Milenkovića, rekonstrukcija je bila neophodna zbog starosti infrastrukture i kako bi se obezbedila maksimalna higijena i bezbednost korisnika. Milenković je za novine Grad otkrio i šta će biti sa prostorom na kome se nalaze tereni za košarku, tenis i stari skejt-park, te kada će rekonstrukciju dočekati i kompleks zatvorenih bazena

Polovinom marta je krenula rekonstrukcija a ona se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju školjki sva tri otvorena bazena – olimpijskog, srednjeg i dečijeg.

– Uklonjene su dotrajale pločice i beton do same betonske konstrukcije, trenutno se radi dovod vode, ugrađuju se nove brizgaljke vode i radi ravnajući sloj. Sledi hidroizolacija, a zatim lepljenje bazenskih pločica, koje će naravno, biti plave boje – kaže direktor Sportskog centra Predrag Milenković.

Poslednja veća rekonstrukcija otvorenih bazena bila je 2016. godine, kada je postavljen behaton oko bazena, ali pločice i bazenske školjke nisu rekonstruisane od 1987. godine, kada je kompleks otvorenih bazena zvanično otvoren.

– Došlo je vreme za promenu pločica, jer skoro 40 godina stoje stare, koje smo u više navrata farbali i oblagali, što se pokazalo kao loše, jer je često tokom zime dolazilo do pucanja i novih troškova na leto. Iako se bazenske školjke mogu obložiti drugim materijalima kao što je poliester, ili farbanjem betonske ploče, pločice su bolja, lakše održiva, ali i skuplja varijanta. Zbog toga nam je i bio potreban ovaj projekat, koji smo prošle godine uradili, ovo je jedna ozbiljna investicija i bićemo mirni par decenija – navodi Milenković.

Rekonstrukcija bazena košta 58 miliona dinara, od toga, za kompletno renoviranje olimpijskog bazena izdvojena sredstva u iznosu od 36 miliona dinara iz budžeta Grada Kruševac, a 22 milona dinara, za dečiji i srednji bazen, obezbedilo je Ministrsvo državne uprave i lokalne samouprave. Dimenzije olimijskog bazena su standardne, njegova dužina je 50, širina 25, a dubina 2 metra. Srednji bazen je konusni, nejednake dubine zbog tobogana a širok je 15 i dug 30 metara, dok je najmanji bazen, osmougaonog oblika, a njegov prečnik je 10 metara.

Svečano otvaranje za Vidovdan

Rekonstrukcija bazena biće završena do Vidovdana, a možda i pre, ako vremenski uslovi budu odgovarajući.

– Nadamo se da će vreme dozvoliti da sve završimo na vreme, jer trenutno nas ometa kiša. Obično smo sezonu otvarali polovinom juna, sada ćemo možda i malo zakasniti, jer nam je bitno da radovi budu adekvatno urađeni. Radno vreme otvorenih bazena biće od 10 do 19 časova radnim danom, a vikendom od 9 do 19 časova, kao i ranije.

Broj ležaljki biće povećan za stotinu, a radiće se i na ozelenjavanju kompleksa.

– Zbog velike potražnje povećavamo broj ležaljki, tako da će biti puno hlada. Takođe želimo što više zelenila na našem bazenu, tako da se nadamo da ćemo uspeti da nabavimo palme, koje trpe nižu temperaturu, i tako oplemenimo atmosferu i učinimo je egzotičnijom. Ponuda hrane i pića biće ista kao i prethodnih godina, a organizovaćemo žurke za mlade i noćno kupanje, kao i akvabik.
Kupače na otvorenim bazenima obavezno nadgledaju spasioci.

-Imamo desetak spasilaca, najmanje po četvoro prepodne, a popodne po šestoro, zbog gužbe. Na zatvorenim bazenima nije velika posećenost, tako da je uvek jedan spasilac u pripravnosti.

Cena jednodnevne ulaznice za bazen najverovatnije će poskupeti za 50 dinara, a one važe i za korišćenje teretane.

– Karta za zatvoreni bazen još uvek košta 200 dinara, ali razmišljamo da je povećamo na 250, zbog novih ulaganja i održavanja. Retko gde u Srbiji postoji ovako jeftina karta za bazen, u drugim gradovima iznosi par stotina dinara, a ulaz u pojedine akva parkove je i preko 1000 dinara. Takođe, naša karta važi i za korišćenje teretane.

Pored jednodnevne postoji i mesečna karta koja košta 2000 dinara, kojom se može otići na bazen 16 puta, i godišnja 16000 dinara, a može se koristiti 180 puta.

 

Spremni projekti za zatvorene bazene i salu „Soko“ i dalje čekaju sredstva

Ovaj plan podrazumeva kompletnu rekonstrukciju zgrade zatvorenih bazena, a jedino se neće menjati školjka velikog, srednjeg i malog bazena.

-Školjke nećemo dirati, betonska konstrukcija ostaje, jer je jedna od boljih u Srbiji, jedna od retkih koja ne curi. Planirani su dodatni sadržaji kao što su spa centar, sportski rehabilitacioni centar, aerobik sala, teretana, kuglana i kafić. Ovo je ambiciozan projekat i nadam se da će se u narednom periodu realizovati, mi smo ga najvljivali za ovu godinu, ali su se dogodili korona i rat, što je uticalo na prioritete -navodi Milenković.

Adaptacija „Soko“ sale je u planu, kao i njenog restorana, koji bi mogao da se iznajmljuje građanima na korišćenje. Takođe, planom je predviđeno i renoviranje gornjeg dela sale u kome se nalazi dvadesetak soba u kojima mogu odsedati sportisti koji gostuju na takmičenjima.

Marija Janković

Ostale vesti

back-to-top