U susret Danu oslobođenja Kruševca danas i sutra brojni programi

Postavljeno: 13.10.2021

Svečana akademija na kojoj će biti uručena dodatna priznanja povodom 650 godina od osnivanja Kruševca i odigrana prva srpska opera „Na uranku“, okosnica su obeležavanja 14. i 15. oktobra, Dana oslobođenja Kruševca u Drugom, odnosno Prvom svetskom ratu. Osim ovog događaja, u planu su otvaranje bareljefa kraj Spomenika crvenoarmejcima na Rasini, novog dečijeg igrališta na Bagdali, terena za košarku na Barama, Karate kluba u Nacijama, te brojni kulturni sadržaji ovdašnjih institucija

Programi posvećeni obeležavanju Dana oslobođenja Kruševca u oba svetska rata počeli su već danas. U podne je otvoren 17. po redu Međunarodni festival turističkih publikacija „Kofer slova“ u organizaciji ovdašnje Turističke organizacije. Zbog epidemije, ovaj događaj se organizuje onlajn.

Istovremeno, na dečijem odeljenju Narodne biblioteke Kruševac organizovan je Kviz čija je tema oslobođenje Grada, u 14 sati u holu Biblioteke otvara se izložba dela Dobrice Ćosića povodom stogodišnjice njegovog rođenja, u 17 sati, takođe u Biblioteci profesor dr Aleksandar Jerkov govori o njegovom delu, a za večeras u 20 sati u Trajalovoj svečanoj sali u organizaciji Kruševačkog pozorišta najavljeno je izvođenje predstave „Deobe“ po Ćosićevom romanu, a u koprodukciji novosadskog, niškog i prištinskog pozorišta.

Kruševački Kulturni centar otvara danas u 13 sati Sajam knjiga i izdavaštva u Rasinskom okrugu. I ova tradicionalna manifestacija imaće svoju mini verziju zbog epidemiološke situacije, te će izložba knjiga ovdašnjih autora, kao i promocija najnovijeg broja časopisa „Putevi kulture“ biti organizovani na platou ispred Kulturnog centra. Bela sala Kulturnog centra, pak rezervisana je za trodnevni festival ruskih filmova za decu koji danas u 17 sati otvara projekcija filma „Bajke detinjstva“.

Sutrašnji praznik započinje u 9 sati polaganjem venaca i cveća na Slobodištu i kraj spomenika na Fontani, u 10 je zakazano otkrivanje bareljefa kojima je proširen Spomenik crvenoarmejcima na Rasini, poklon pobratimskog grada Lipecka.

U organizaciji kruševačkog Crvenog krsta tokom prepodneva, od 8 do 14 sati u  holu Kruševačkog pozorišta organizuje se akcija dobrovoljnog davanja krvi, Narodna biblioteka u podne na Trgu kosovskih junaka organizuje podelu promo materijala o oslobođenju grada a u Kutku za mlade nastavak kviza o ovoj temi. U Beloj sali Istorjiski arhiv u 14 sati organizuje izložbe pod nazivom „Oslobođenje Kruševca u I i II svetskom ratu“ i „80 godina od početka II svetskog rata“.

Sutra u 10,30 u naslju Ujedinjene nacije biće otvorena sala Karate kluba Kruševac čiju gradnju je pomogla Trajal korporacija, a u podne je planirano svečano otvaranje Mocartovog košarkaškog igrališta na Barama posvećeno Bobanu Petroviću, proslavljenom košarkaškom reprezentativcu. Sat kasnije, u 13 sati, na Bagdali će biti otvoreno savremeno dečije igralište „Dečije carstvo“, za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće.

Svečana akademija na kojoj će biti uručene zahvalnice povodom 650 godina od oslobođenja grada (podsetimo, po drugom javnom pozivu Skupština je za dobitnike ovog priznanja odabrala KUD 14. oktobar i njegovog umetničkog rukovodioca Dragana Nikolića) održaće se u Kruševačkom pozorištu u 18 sati. U 18,30 će u istom prostoru biti izvedena prva srpska opera „Na uranku“ koja je svoju premijeru imala letos ispred Kuće Simića.

Tradicionalna Oktobarska izložba u kruševačkoj Umetničkoj galeriji biće otvorena sutra u 20 sati. Biće to 61. put da Galerija na ovaj način podstiče i predstavlja najnoviju umetničku produkciju i ukazuje na značaj kontinuiranog kolektivnog izlaganja i stvaralaštva kruševačkih umetnika.

„Neispričane priče – Kruševac u Prvom svetskom ratu“ naziv je predavanja kojim se u petak zatvaraju svečanosti povodom dana oslobođenja Kruševca. Organizator je Narodna biblioteka, predavanje će trajati od 12 do 14 sati, a ovaj događaj organizuje se na zavičajnom odeljenju Biblioteke.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top