U školama za sada dobra situacija

Postavljeno: 05.11.2020

Epidemiološka situacija u svim školama na području Rasinskog okruga u ovom trenutku je dobra i stav epidemiloga je da deca, za sada, bez bojazni mogu da idu u školu. Od ukupno zaraženih 18 učenika od početka školske godine u celom Okrugu, nijedan se nije zarazio u školi- kaže Predrag Pavlović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac

Prema rečima doktora Pavlovića, posebne preporuke koje je pre početka školske godine Ministarstvo prosvete uputilo direktorima svih osnovnih i srednjih škola u Srbiji, poštuju se u našem Okrugu, s tim da je na početku bilo nekih odstupanja.

– Zavod od početka školske godine prati da li se propisane mere poštuju i jedino što smo uočili, a što je predstavljalo potencijalnu opasnost, je to što su tokom boravka u zbornici nastavnici i profesori skidali maske. Odmah smo reagovali, poslali smo dopis Školskoj upravi u kome se navodi da su maske obavezne u zbornici, što su nastavnici ispoštovali – kaže on.

Direktor Zavoda kaže da je epidemiološka situacija u ovdašnjim školama dobra, te da roditelji bez bojazni mogu da šalju decu u školu.

– Od početka školske godine ukupno je zaraženo 6 nastavnika i 18 učenika, s tim da smo, prateći kontakte, došli do saznanja da nijedno od te dece virus nije dobilo u školi. Ono što je takođe ohrabrujuće je da do sada nje bilo više od jednog zaraženog deteta po odeljenju – navodi dr Pavlović.

Kako objašnjava naš sagovornik, u situacijama kada je jedno dete u odeljenju pozitivno na korona virus, ono odmah odlazi u samoizolaciju, dok su sva ostala deca iz tog odeljenja u obavezi da nose maske i tokom nastave. Ukoliko se bude desilo da dvoje i više dece dobije korona virus, celo odeljenje će automatski otići u samoizolaciju i preći na onjaln nastavu.

Doktor Pavlović naglašava da bi roditelji trebalo da utiču na svoju decu na ne provode vreme u kafićima, jer su u većini slučajeva to upravo i bila mesta gde su učenici koji su pozitivni na koronu virus i dobili.

Inače, od ukupno zaraženih 18 učenika u Rasinskom okrugu, po šestoro je iz Kruševca i Aleksandrovca, petoro je iz Trstenika i jedan iz Ćićevca. Na korona virus, od početka školske godine , pozitivno je troje nastavnika iz Kruševca, dvoje iz Trstenika i jedan iz Aleksandrovca.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top