U Savetima mesnih zajednica i dalje nedovoljno žena

Postavljeno: 08.06.2022

Iako je zabeležen trend rasta učešća žena u radu organa mesnih zajednica, odnosno žene su zastupljenije u savetima nego što je to bilo ranijih godina, to je i dalje nedovoljno te treba raditi sa ženama na seoskom području i motivisati ih za uključivanje u rad lokalne zajednice.

To je zaključak lokalnog Saveta za rodnu ravno ravnopravnost, koji je analizirao rezultate izbora za savete mesnih zajednica, koji su na području Kruševca sprovedeni krajem prošle i početkom ove godine.

Statistika pomenutih izbora pokazuje da je zastupljenost žena u gradskim mesnim zajednicama 48 odsto, dok je u seoskim mesnim zajednicama ona samo 14 odsto. Ukupan prosek na nivou svih mesnih zajednica iznosi skromnih 22 odsto žena.

Za predsednike saveta mesnih zajednica izabrano je 49 muškaraca i samo 5 žena.

Savet zaključuje da sve to govori o slaboj zainteresovanosti ženske populacije za društveno politička dešavanja u našoj sredini, te da i dalje treba raditi na motivaciji žena na seoskom području za uključivanje u rad lokalne zajednice, imajući u vidu da 15 saveta nema ni jednu članicu.

Takođe, na Savetu je bilo reči o procesu sprovođenje rodno odgovornog budžetiranja i uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u programe budžeta grada Kruševca, što će biti tema seminara koji će članovi Saveta i zaposleni u Gradskoj upravi i ustanovama pohađati tokom juna,  u okviru paketa podrške za rodnu ravnopravnost: Ka transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Zapadnom Balkanu.

M.S.

Foto: krusevac.ls.gov..rs

Ostale vesti

back-to-top