U Ribarskoj Banji otvoren Sportsko rekreativni centar “Samar”

Postavljeno: 05.06.2019

Novi sportski kompeks u jednoj od najsposećenijih  banja u Srbiji, sa teniskim i terenima za odbojku i akva parkom sa bazenima s termalnom vodom, danas je svečano otvorio Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Sredstva za izgradnju Sportsko rekreativnog centra “Samar” u iznosu od blizu 100 miliona dinara, Specijalna bolnica “Ribarska banja” obezbedila je iz sopstvenih sredstava

Ministra Ljajić kazao je na otvaranju “Samara” da je sa ovim sportsko rekreativnim komleksom srpski turizam dobio odličan objekat, a da je SB “Ribarska banja” primer  dobre prakse kako se ostvarena dobit ulaže u razvoj i infrastrukturu.

Ribarska Banja prepoznata je kao budući mogući centar zdravstvenog i velnes i spa turizma za ovaj deo Srbije. Da bismo to postigli, potrebno je da je tretiramo kao deo jedinstvene turističke ponude sa Jastrepcom, da ove dve destinacije povežemo kao jedinstven turistički proizvod – kazao je Ljajić

Podsetio je da je  deo sredstva za izgradnju Avantura parka na Jastrepcu  obezbedilo i ministarstvo turizma, te najavio da su u planu nove investicije za koje će biti odvojena ozbiljna sredstva.

– Avantura park je samo najava nečega što ćemo uraditi na toj planini, pa sa ovom investicijom u Ribarskoj Banji, ovo može da postane ozbiljna turistička destinacija. To će ujedno biti i podsticaj privatnom sektoru da ulaže u smeštajne kapacitete – rekao je Ljajić, naglašavajući da će privatni sektor biti pasivan sve dok ne bude video da država ulaže i da ima ozbiljne planove kada je u pitanju  razvoj turizma.

Kao važan segmet u razvoju turizma izdvojio je i putnu infrastrukturu, odnosno, laku dostupnost destinacije potencijalnim turistima.

Jastrebac i Ribarska Banja su jedan turistički proizvod, imaju sadržaje, ali  džaba svi ponuđeni sadržaji ako turistima ne omogućimo dostupnost obe destinacije, ako ih ne povežemo – rekao je on, dodajući da se ne mogu pojedinačno praviti top destinacije od svake opštine, grada, mesta, jer to ne daje rezultate.

Govoreći o privatizaciji banja, ministar je kazao neće sve banje biti privatizovane, te da ministarstvo trenutno  radi na rešavanju problema, pre svega imovinsko pravnih.

S jedne strane, želimo nove investicije privatnog sektora, što će podrazumevati i prodaju određenih objekata a  istovremeno želimo da zadržimo i zdravstvenu komponentu banjskog turizma. Neke zemlje su potpuno prešle sa zdravstvenog na spa i velens turizam, što je na kratak rok dalo određene rezultate. Dugoročno to neće dati rezultate jer stanovništvo na globalnom nivou sve više stari, sve veća je potreba  ne samo lečenjem već i za preventivom – kazao je Ljajić.

Istakao je da se zdravstveni segment u banjskom turizmu mora zadržati i unaprediti, da se ne može raditi na način na koji se radilo pre 20, 30 godina, da se mora ići u skladu sa novim trendovima i novim navikama.

Zato ovi sadržaji koje nudi Ribarska Banja jesu bitni, da odvojimo zdravstveni deo od velnes i spa i to je model koji ćemo pokušati ovde da uvedemo – poručio je ministar.

Dušan Škorac, direktor SB “Ribarska banja” kazao je da je Sportsko rekreativni centar “Samar” otvoren u godini kada ova zdravstvena ustanova obeležava važan jubilej.

Ove godine obeležavamo jedan nesvakidašnji, ozbiljan jubilej, 185 godina od kako je naučno utemeljen rad ove ustanove. Naime, 1834. godine vode Ribarske banje poslate su u Beč na analizu gde je potvrđeno da su izuzetno lekovite. Na temeljima tih voda “izrasla” je i ova ustanova i kako to priliči ozbiljnim domaćinima, uspeli smo da u godini velikog jubileja završimo ovaj projekat i da u prisustvu resornog ministra i predstavnika Grada otvorimo novi sportski kompleks – rekao je Šokorac.

Prema njegovim rečima, ideja za izgradnju novog sportsko rekreativnog kompleksa, proizašla je iz svetskog trenda takozvanih “novih banja”.

Srbija nema more, od celokupne turističke ponude preko 50 odsto ide na banje i zato treba ići u pravcu tzv “novih banja” koje će privući a i što duže vreme zadržati mlade ljude, da dođu ne samo zbog zabave već i zbog svog zdravlja – kazao je Škorac, naglašavajući i to da je novi sportski kompeleks sadržaj banje a ne ustanove, te da će se sa njegvom izgradnjom delimično rasteretiti sam centar banje koji je u ovom trenutku dosta opterećen.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, istakla je da se Grad maksimalno trudi da svoje turističke potencijale iskoristi na najbolji mogući način, da poboljša postojeće i  proširi kapacitete.

– Trudimo se da na turističkoj mapi Srbije budemo grad koji nudi različite turističke sadržaje, za različitu populaciju, sa različitim interesovanjima – rekla je ona, uz obećanje da će Grad nastaviti da ulaže u turizam.

Sportsko rekreativni centar “Samar”, sa čijom se izgradnjom otpočelo  pre tri godine, ima teniski i teren za odbojku, mini zabavni park za decu, tri toboganska bazena, dva za odrasle i jedan za decu, kafe bar, renta bajk…

Inače, svake godine, u Ribarskoj banji organizuje se “Kulturno leto”, manifestacija koju prate brojni nastupi kulturno umetničkih društava, kocerti, likovne kolonije, književni i sportsi događaji, te manfestacije poput Etno festivala hrane, muzike i starih zanata, Jesenje likovne kolonije, Vuletovih dana…

Posetiocioma ove banje na raspolaganju su i brojni sadržaji, poput velnes i spa centra otvorenog na temeljima starog turskog amama iz 17. veka, sportskog kompleksa, bazena sa termalnom vodom, etno sela u Srndalju…

Ribarska banja prepoznatljiva je i po svojim toplim izvorima koji leče koštano zglobna degenerativna i ortopetska obolenja, posttraumatska stanja, te neka neurološka obolenja.

Ostale vesti

back-to-top