U Rasinskom okrugu preuzimanjem zbrinuto 70 prosvetara

Postavljeno: 03.11.2020

Od početka školske godine u školama u Rasinskom okrugu preuzimanjem je zbrinuto 70 prosvetnih radnika, čime je rešen deo tehnoloških viškova na ovom području, a trenutno 154 prosvetara radi sa nepotpunom normom. To su podaci koje su saopštili predstavnici kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su podsetili i na neispunjena obećanja vlasti, te saopštili zahteve koje taj sindikat iznosi pred novu Vladu i novog resornog ministra

– Sada na području naše Školske uprave imamo vidno manje tehnoloških viškova, a od početka školske godine realizovano je oko 70 preuzimanja u školama. Taj postupak nije tekao lako jer imamo priličnih problema sa određenim direktorima koji ne poštuju uputstvo ministra – rekao je novinarima član radne podgrupe za praćenje angažovanja na nivou Školske uprave Kruševac Predrag Gašić.

Napomenuo je da ova radna podgrupa može takvim školama da šalje opštinske ili republičke inspekcije radi kontrole zakonitosti rada direktora, što i čini. Čitav ovaj proces sindikat pomno prati. Reč je o prosvetarima koji su u postupku bodovanja u svojim školama izgubili deo ili celu normu pa se javljaju školama koje su iskazale slobodna radna mesta.

Takođe, u školama u Rasinskom okrugu je, u okviru proces zapošljavanja prosvetnih radnika, do stalnog posla došlo njih 126, koji su do 2017. godine zasnovali radni odnos u određenom procentu sa određenim radnim statusom.

– Reč je o procesu kojim je na nivou Republike od početka godine u četiri faze zapošljeno više od 11 hiljada ljudi, a to smo upravo inicirali mi iz Unije – rekao je predsednik kruševačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović, koji je i član Predsedništva USPRS-a.

Napomenuo je da je sindikat insistirao na tome da budu zaposleni ljudi koji godinama rade na određeno, potvrdivši da je sindikat zadovoljan kako je taj proces protekao u Kruševcu.

Marjanović je podsetio da je Unija sa sa sadašnjim ministrom prosvete 2018. godine dogovorila dokument koji će omogućiti platne razrede, koji će u 2019. i 2020. godini povećati prosvetnim radnicima zarade za 14.,6 odsto u prvom navratu, a zatim 35 odsto, kako bi dostigli ostale korisnik u javnom sektoru.

– Od tada pa nadalje nije urađeno ništa. Trenutni odnos plata u obrazovanju, od najniže do najviše plate je 1:2. Naši pomoćni radnici, a sada i zaposleni sa petim stepenom stručne spreme, primaju minimalac – naveo je on.

Predstavnici Unije su podsetili i na zahteve koje je taj sindikat stavio pred, kako su navelil novu (staru) Vladu i resornog ministra.

Unija, izmedju ostalog, zahteva da se u budžetu za 2021. godini planira veće izdvajanje za prosvetu kako bi se došlo do odnosa 1:3, minimalac prema plati nastavnika. Traži i isplatu 30 hiljada dinara za svetosavske i novogodišnje nagrade od 2015. godine do danas te isplatu po 25 hljada dinara na ime ušteda ostvarenih zbrinjavanjem tehnoloških viškova. Navode da je na taj način u budžetu sačuvano oko 6 milijardi dinara, a pomenuta isplata bi iznosila polovinu te sume.

D.M. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top