U privremenoj bolnici lakši pacijenti, medicinari brinu o njima i bodre ih

Postavljeno: 18.04.2020

U privremenoj bolnici za prijem najlakših pacijenata obolelih od korona virusa, trenutno je smešteno 27 osoba. Opremanje ove bolnice završeno je početkom nedelje, a prve pacijente primila je pre dva dana. O obolelima u svakoj smeni brinu po lekar i troje medicinskih tehničara, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite

Ovo je privremena bolnica karantinskog tipa, napravljena u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja radi izolovanja i lečenja pacijenata obolelih od virusa covid – 19. Trenutno imamo 27 pacijenata i to su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom – kazao je novinarima rukovodilac privremene bolnice dr Saša Zajić, specijalista opšte hirurgije.

Pacijenti su sa područja Rasinskog okruga, a u privremenu bolnicu su došli iz kućne izolacije ili sa infektivnog odeljenja, oni koji nemaju težu kliničku sliku i mogu da budu lečeni  u ovakvom tipu bolnice.

– U bolnici je organizovano sve, ispoštovane su sve epidemiološke mere, imamo napravljene ulaze za medicinsko osoblje, za lekare i za tehničare, za njihov izlaz. Imamo poseban ulaz za pacijente koje primamo, zatim izlaz za pacijete kao i poseban ulaz za donošenje i odnošenje hrane. Preduzeli smo sve mere zaštite u smislu poštovanja epidemioloških principa, imamo tri zone, crvenu, žutu i zelenu zonu. Medicinski radnici, lekari i tehničari koji rade poštuju sve te principe, imamo adekvatnu komunikaciju preko motorola između crvene zone i zelene zone, što je jako bitno u smislu dostave potrebnog sanitetskog materijala, lekova, opreme i za sada to funkcioniše maksimalno – objašnjava dr Zajić.

Među 27 pacijenata, koliko ih je trenutno u privremenoj bolnici, 14 je žena i 13 muškaraca. Najmlađi pacijent ima 17, a najstariji 65 godina. Iz ove bolnice će moći da izađu nakon dva negativna testa. Prvi se radi po proceni lekara, dok se drugi test radi 24 do 48 sati nakon prvog negativnog, od dolaska u bolnicu. Pacijent se tada otpušta, a obavezan je da još 14 dana provede u izolaciji u kućnim uslovima.

Obolelima osim medicinske brige koju dobijaju, neizmerno znači i ljudska briga i topla reč.

– Trudimo se da pacijentima pomognemo, da porazgovaramo, da ih razumemo, teško im je, nedostaje im porodica. Sve ovo je i nama novo, ali moramo da mislimo brzo, da budemo korak ispred – priča glavni tehničar privremene bolnice Dragan Mrčić, koji ima radno iskustvo od dve i po decenije.

Pacijenti smešteni u privremenoj bolnici imaju internet, televizor, postavljeni su aparati za čaj i kafu, a zaposleni im dopremaju kesice čaja, kafe, šoljice. Nakon završetka policijskog časa, od utorka, bi trebalo da bude omogućeno da porodice donesu potrepštine za obolele. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top