U okviru projekta energetske efikasnosti – sanacijom objekata do značajnih ušteda

Postavljeno: 11.07.2018

Cilj projekta je da poveća energetsku efikasnost javnih zgrada, doprinese jačanju energetskog menaxmenta u opštinama te da pospeši institucionalne i stručne kapacitete relevantnih lokalnih i državnih institucija, a Kruševac je jedna od četiri lokalne samouprave u Srbiji u kojima se sprovodi kao deo Strategije saradnje Švajcarske sa Srbijom.

Kruševac će, kako za portal krusevacgrad kaže Olivera Drenova, pomoćnica gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, kroz Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom rekonstruisati šest škola i jedan vrtić, u skladu sa principima energetske efikasnosti.

– Za te namene Švajcarska je izdvojila 1,6 miliona franaka, a Grad Kruševac 320 hiljada franaka.  Biće rađena energetska sanacija OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Branko Radičević“ – objekti u Bivolju i Dedini, OŠ „Stanislav Binički“ u Jasici,  OŠ Žabare te vrtić „Pčelica“. Izvođenje radova je planirano za sledeći jun, a sanacija podrazumeva zamenu stolarije, tamo gde je potrebno, termoizolaciju i prelazak na energetski prihvatljivo grejanje, što će u ovom slučaju biti grejanje na gas– precizira ona.

Projekat je nedavno predstavljen u Beogradu, a Evropska energetska nagrada, koju je ustanovila Švajcarska, takođe je deo projekta, a za nju će Grad Kruševac moći da konkuriše.

– Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike kao deo Strategije saradnje švajcarske sa Srbijom u oblasti održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene. Projekat podržava dve srpske opštine i dva grada za unapređenje sistema energetskog menadžmenta u opštinama kroz primenu međunarodno priznate Evropske nagrade za energiju (EEA) i njenih metoda, dodeljujući nepovratna sredstva i konsultantsku pomoć za rekonstrukciju odabranih javnih zgrada, kao i za povećanje institucionalnih i stručnih kapaciteta relevantnih nosilaca interesa na nacionalnom i lokalnom nivou. Lokalne samouprave su odabrane u okviru detaljne studije izvodljivosti. To su Kruševac, Užice, Paraćin i Vrbas. Međunarodni konsultantski tim vodi švajcarska kompanija ENCO AG u saradnji sa švajcarskim i srpskim partnerima – objašnjava za naš portal Maren Kornmann, rukovoditeljka tima Projekta energetske efikasnosti i upravljanja.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike navodi da opštine u Srbiji igraju veoma važnu ulogu u realizaciji politike energetske efikasnosti.

– One su istovremeno proizvođači energije i vode, potrošači i snabdevači, planeri i uzori i sledstveno tome u opštinama se objedinjuju sve aktivnosti Projekta – napominje on.

Da kroz ovaj projekat Kruševac nastavlja ranije započete aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti napominje pomoćnica gradonačelnice Olivera Drenovac. Ona podseća da su ranije, sredstvima resornog ministarstva i Kancelarije za javna ulaganja, energetski sanirana četiri školska objekta te da se rezultati već vide.

Olivera Drenovac objašnjava i da je kroz jedan od projekata UNDP-a, u kome je Kruševac takođe učestvovao, urađena baza ISEM, koja treba da obuhvati sve javne objekte.    

– U 0bazi je trenutno 108 od ukupno 300 javnih objekata, koliko ih ima u Kruševcu. Za objekte koji su u bazi unose se podaci na osnovu kojih, između ostalog možemo da vidimo koliki je utrošak energije, kolika je emisija štetnih gasova, koliko novca lokalna samouprava troši za grejanje tih objekata te mnoštvo podataka koji mogu da nam pomognu u unapređivanju energetske efikasnosti – objasnila je ona.

Podaci iz pomenute baze pokazuju da su u školama koje su sanirane u skladu sa principima energetske efikasnosti troškovi grejanja smanjeni za 20 odsto te da su objekti za koje se podaci unose u prošloj godini emitivali 4.449 tona ugljen dioksida.

J.B.

Nacionalni ciljevi na lokalnom nivou

U periodu od 2018. do 2021. godine Švajcarska nastavlja da podržava  Srbiju u povećanju energetske efikasnosti i razvoju gradova otpornih na klimatske promene. Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji, traje 42 meseca, sa ukupnim budžetom od 8,4 miliona evra od čega je donacija Švajcarske 7,4 miliona evra, dok je doprinos lokalnih samouprava milion evra.

– Švajcarska je posvećena podršci koju pruža Srbiji u dostizanju ciljeva u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Uzbuđeni smo što sa ovim novim projektom nećemo samo pružiti podršku konkretnim merama u javnim objektima već što ćemo uvođenjem metode Evropske nagrade za energiju jačati kapacitete za upravljanje energijom na lokalnom nivou. Na taj način doprinećemo da se nacionalni ciljevi u oblasti energetske efiksanosti spuste na lokalni nivo – rekla je za krusevacgrad Priska Depnering, zamenica direktorke Švajcarske kancealrije za saradnju

Ideje za budućnost

Grad Kruševac u oblasti energetske efikasnosti sprovodi i dva projekta koje finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine i UNDP.  Autor tih projekata je Bratislav Đorđević, energetski menadžer Grada Kruševca.

– Projekat “Energetski i finansijski kalkulator” podrazumeva izradu slobodne veb aplikacije koja bi svim građanima omogućila da vide koliko njihov objekat traži energije, koliko bi ih koštalo da ga učine energetski efikasnim, kolika bi bila ušteda i za koliko bi se takva investicija isplatila – precizira Bratislav Đorđević.

Drugi, projekat “Novo ruho Grada Kruševca – Kruševac energetski pametan grad” donosi ideju umrežavanja svih nadležnih organizacionih struktura, odnosno formiranja novog javnog preduzeća ili stambene agencije. Cilj bi bio da se građanima ponudi partnerski odnos prilikom odluke da svoje objekte učine energetski efikasnim.

Odlukom resornog ministarstva i UNDP koji su raspisali Konkurse, oba projekta Grada Kruševca su nagrađena, odnosno podržano je razvijanje tih projektnih ideja.

Ostale vesti

back-to-top