U Narodnom muzeju izložba o stradanju u Jasenovcu

Postavljeno: 10.03.2021

Povodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša i 80 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac u Narodnom muzeju Kruševac otvorena je multimedijalna izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945. godine“

Izložbu je pripremila Javna ustanova Spomen područje Donja Gradina iz Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Autori izložbe su Tanja Tuleković i Dejan Motl.

– Ovde je prikazan Jasenovac kao paradigma stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U Jasenovcu je stradalo preko 20 hiljada dece i mi tu istoriju moramo znati, ta istorija je u Socijalističkoj Jugoslaviji bila zapostavljena i nikada nije došla do punog izražaja. Srpsko društvo mora da zna šta se dešavalo sa Srbima pre 80 godina kada je nastala NDH – rekao je recenzent izložbe dr. Drago Njegovan.

Izložba se sastoji iz nekoliko delova u kojima je dat hronološki pregled istorijskih dešavnja.

– Koncentracioni logor Jasenovac je po broju žrtava treći po redu kada se govori o logorima u Drugom svetskom ratu, ali po zverstvima učinjenim u njemu Jasenovac je logor bez premca. Ovom izložbom želimo da podsetimo na stradanje, ne smemo da dozvolimo da padnu u zaborav na hiljade ubijenih, naša je obaveza da afirmišemo i negujemo kulturu sećanja kao bitan deo nacionalnog i kulturnog identiteta – istakla je Jelena Dobrović-Bojanović, pomoćnik sekretara Vlade Vojvodine.

Direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić istakao je da se u koncentracionom logoru Jasenovac nije dogodio samo zločin, već genocid čiji cilj je bio sistematsko uništenje jednog naroda.

– Istorija nam govori da su u Jasenovcu počinjeni takvi zločini da su se i nacistički oficiri zgražavali nad njima. Ovo je tema koju nikada i nikako ne smemo da zaboravimo, ovo što ovde možemo videti jeste samo jedan mali segment onoga što se tamo dešavalo, ali je dobro da je tu pred nema i da možemo da sagledamo istoriju na pravi način – kazao je on.

Pomoćnik gradonačelnice Ivan Parezanović, koji je svečano otvorio izložbu, rekao je da ona na drugačiji i kompleksan način omogućava svakoj osobi da se upozna sa događajima i zločinima koji su se dogodili u periodu od 1941. do 1945. godine u koncentracionom logoru Jasenovac.

– Sve žrtve opravdano zaslužuju status mučenika, a naša je dužnost da ih pamtimo i da ne dozvolimo da se ikad više tako nešto dogodi čovečanstvu – rekao je on.

Zainteresovani posetioci izložbu mogu da pogledaju do 10. aprila, svakim danom od 8 do 20 sati.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top