U Muzeju o Menzulani: Sprečeno propadanje, veća rekonstrukcija sledeće godine

Postavljeno: 16.12.2020

Menzulana ili kako je kruševljani češće nazivaju, Stara pošta, najstarije je sačuvano zdanje u našem gradu. Poslednji put rekonstruisana je pre više od trideset godina, a prošle godine saniran je krov i sprečeno je dalje propadanje. U Narodnom muzeju, koji upravlja ovim zdanjem, kažu da je veća rekonstrukcija planirana za narednu godinu

Delimična rekonstrukcija za koju je grad izdvojio oko 150 hiljada dinara odrađena je prošle godine.

– Saniran je krov kako zgrada ne bi prokišnjavala, crepovi su počeli da padaju. Prilikom rekonstrukcije prepokriveno je 80 odsto krova. Bilo je bitno da sprečimo propadanje zgrade i taj prvi uslov smo ispunili – kaže za KruševacGrad Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Veća rekonstrukcija planirana je za narednu godinu, a u Narodnom muzeju kažu da sredstva za rekonstrukciju od strane grada nisu izdvojena i da će za novac konkurisati kod nadležnog Ministarstva.

– U 2021. godini planiramo da konkurišemo projektom i nadamo se da ćemo uspeti da sredimo sprat i fasadu kako bi zgrada mogla da se stavi u funkciju i imala neku namenu – dodaje Goran Vasić.

Nakon završene rekonstrukcije jedan deo prostora biće korišćen za održavanje radionica dok je u prizemlju planirano otvaranje suvenirnice.

– Planiramo organizaciju radionica u tom prostoru, radionica za fresko-slikarstvo, mini radionica za tkanje kako bismo sačuvali stare zanate. Pošto u prizemlju ima prostora, a s obzirom na to da je zgrada pored mesta gde staju autobusi prilikom ekskurzija, u budućnosti imamo u planu i otvaranje suvenirnice – napominje direktor Narodnog muzeja.

Inače, menzulana koja datira s kraja 18. veka bila je poštanska stanica gde su namernici mogli da se odmore i zamene konje. Objekat je krajem 80-ih godina, zbog potrebe areheoloških istraživanja, potpuno rekonstruisan i prenešen na lokaciju u neposrednoj blizini kada je i dat na upravljanje Narodnom muzeju.

D. M.

Ostale vesti

Komentari

  1. Dragan Rašković kaže:

    Nije nikakva sramota pitati /onoga ko zna/ i korisnicima pružiti pravu informaciju: sve poslove u vezi menzulane /stare i nove/ obavio je, uz podršku Skupštine opštine Kruševac i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo /konzervatorski/ i Direkcije za urbanizam i izgradnju Kruševac, Narodni muzej Kruševac /arhitektonsko snimanje i signiranje građe, demontaža starog objekta i skladištenje materijala, sanacija srednjovekovne cisterne, opredeljenje nove lokacije i arheološko istraživanje, eksproprijacija postojećeg objekta na novoj lokaciji i razrešenje svih imovinsko-pravnih obaveza na potezu stara – nova lokacija, izrada projekta rekonstrukcije menzulane i obezbeđenje finansijske konstrukcije, izbor najpovoljnijeg ponuđača – ugovaranje i izvođenje svih radova prema PTD-u, izrada Plana namene prostora i razrešenje odnosa sa JP PTT Srbije koje je učestvovalo sa 1/3 novca neophodnog za rekonstrukciju, završetak svih poslova u planiranom roku i prezentacija opremljenog objekta sa planiranim sadržajima /muzejski deo: sprat – razvoj PTT, prizemlje – numizmatika/, inkorporiranog u jedinstveni prostor Lazarevog grada, 2. jula 1989. godine – u okviru Programa obeležavanja 600. Godišnjice Kosovske bitke. Pozdrav!

1 thought on “U Muzeju o Menzulani: Sprečeno propadanje, veća rekonstrukcija sledeće godine

Comments are closed.

back-to-top