U Kruševcu rekordan nedeljni broj obolelih od korone, situacija alarmantna!

Postavljeno: 22.09.2021

 

Epidemiološka situacija se u Kruševcu i Rasinskom okrugu drastično pogoršava i sada je alarmantna. Ipak, ne razlikuje se značajno od ostatka Srbije da bi bile uvedene posebne mere, pogotovu ako se ima u vidu da se ni postojeće ne poštuju, navode nadležni.

-Epidemiološka situacija se u Kruševcu i Rasinskom okrugu drastično pogoršava, kao i u celoj zemlji. U našem okrugu se broj obolelih u kontinuitetu povećava već dva meseca, odnosno od treće nedelje jula. Od tada do sada nam se broj obolelih na nedeljnom nivou povećao više nego sto puta – kaže za KruševacGrad.rs direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.


Kruševac je, prema njegovim rečima, u prošloj nedelji imao najveći broj obolelih od početka epidemije – 703, što je premašilo brojku iz jedne nedelje prošlog decembra, kada je u našem gradu evidentiran 581 slučaj novog oboljevanja.
Dr Pavlović trenutnu epidemiološku situaciju definiše kao alarmantnu:

-Situacija je alarmantna jer je broj obolelih mnogo veći, ali je bitno da je manje smrtnih slučajeva, manje teških oblika, u tom smislu nije alarmanta. Dominantan je delta soj virusa, on nije blaži od prethodnih, ali se takav utisak stiče jer imamo vakcinaciju, mnogo manje obolevaju stari, a oni koji obole imaju blažu kliničku sliku. Među obolelima je znatno više mladih od 20 do 40 godinja jer je manje njih vakcinisano, a oni inače imaju blaže simptome.


Situacija u našem okrugu, prema njegovoj oceni, nije lošija nego u ostalim delovima Srbije te se ne razmišlja o uvođenju dodatnih mera za naše područje.

-Na žalost, postojeće mere se ne poštuju uopšte, ali uopšte, mislim da se stanovništvo opustilo, a nema ni kontrole. Očekujemo od Krizog štaba da donesu odluke o eventualnim dodatnim merama – kazao je on.

Napomenuo je da epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje razgovaraju sa svakim građaninom za koga stigne pozitivan nalaz, ispituju kontakte, preduzimaju mere izolacije i karantina da bi sprečili dalje širenje.

Do pre mesec danas najviše zaraženih je bilo među onima koji su se vratili iz drugih zemalja, a od tada dominiraju kontakti sa raznih proslava. Takođe, imamo dosta slučajeva da đaci inficiraju roditelje, bake i deke, a imamo i širenje virusa u fabrikama, pogotovu u „Krombergu“ i „Henkelu“. Koliko smo mi mogli da vidimo menadžment tih firmi vodi računa o merama, ali se najveći broj zaposlenih inficira u prevozu gde ne nose maske – rekao je dr Pavlović.

Podaci tog Zavoda pokazuju da je u Rasinskom okrugu za dan registrovano još 219 novih slučajeva oboljevanja, od kojih je 113 bilo u Kruševcu.

U kruševačkoj Opštoj bolnici, koja od prošle nedelje ponovo hospitalizuje kovoid pacijente je 75 takvih bolesnika, a isto toliko ljudi iz našeg okruga leži u ovdašnjoj Kovid bolnici u kojoj je, inače, smešteno ukupno 413 pacijenata.
Od početka školske godine u Rasinskom okrugu korona je potvrđena kod 354 đaka, od kojih je 235 u Kruševcu, te kod 64 profesora, među kojima je njih 35 u našem gradu.

Prema podacima ovdašnjeg Doma zdravlja prošle nedelje je na koronu testirano 425 dece, a među njima je bilo 164 pozitivnih na koronu, što je duplo više nego nedelju dana ranije.
Prema podacima tog Zavoda za javno zdravlje u Rasinskom okrugu je prvom dozom vakcinisano 44,2 odsto punoletnih, obe doze je primilo 42,6 odsto, dok je treću dozu primilo skoro osam odsto punoletnih. U Kruševcu je prvom dozom vakcinisano 49,2 odsto punoletnih, drugu je primilo 47,4 odsto, a treću 8,4 odsto starijih od 18 godina.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top