U Kruševcu proglašena vanredna situacija

Postavljeno: 07.07.2020

Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Kruševca, koja stupa na snagu sutra (8.jul) u 7 časova ujutru, doneta je na danas održanoj vanrednoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije. Odluka je doneta u skladu sa predlogom ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, a usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zaraze COVID 19

U vreme trajanja vanredne situacije , kako je odlučeno na  sednici Štaba, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra, te odgovarajuće mere zaštite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i/ ili vizira i rukavica

Doneta je i odluka o zabrani organizovanja svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja…), kao i sportskih i drugih manifestacija. Predloženo je i da se rad ugostiteljskih objekata ograniči na period od 7 do 20 časova, te da se prilagodi tako da broj osoba za stolom ne bude veći od dvoje, uz poštovanje fizičke distance od dva metra. Zaposleni u ugostiteljskim objektima u obavezi su da nose zaštitnu opremu, a poslodavci da obezbede sredstva za dezinfekciju ruku, te dezobarijere na ulazu u objekat.

U svim obrazovnim  ustanovama odlažu se okupljanja (dodela svedočanstava, diploma i drugih skupova), a prijemni ispiti i upisi učenika  mogu se  organizovati  uz primenu svih mera zaštite od širenja korona virusa.

U svim zatvorenim prostorima (javne ustanove, preduzeća, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti…) , dok traje vanredna situacija,  obavezno je nošenje maski i/ili vizira,  uz redukovan  broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od dva metra ispoštovala.

Preporuka je da u ovim objektima, ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, iste ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara, dok je na snazi vanredna situacija,  moguć je uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

Od sutra, u javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira  (vozači,  redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila., a broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar.

Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja  od putnika  u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekciju vozila.

Doneta je i odluka da se zabrani rad otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellness centara. 

Preporuka je i da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva, a roditeljima se preporučuje  da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako im radne obaveze to ne dozvoljavaju.

U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, osim ako grupu ne čine oni koji žive u istom domaćinstvu.

U verskim objektima i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela …) , potrebno je sprovoditi sve mere lične zaštite, a mere lične zaštite važe i za kozmetičke, frizerske i salone lepote, fitnes centre i teretane .

U svim objektima javne namene nalaže se česta dezinfekcija, minimum jednom dnevno i to odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima,  po preporukama Ministarstva zdravlja.

Preporuka da se u stambenim zgradama minimum jedanput dnevno sprovodi dezinfekcija zajedničkih prostorija, uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava 

Javno komunalnim preduzećima preporučuje se  da minimum jednom dnevno peru  ulice i javne površine, uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava.

Nadzor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće sanitarna inspekcija, komunalna milicija i komunalna inspekcija, a sve nevedene propisane i preporučene mere stupaju na snagu sutra (8.jul) od sedam časova ujutru.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top