U Kruševcu počela sa radom magnetna rezonanca

Postavljeno: 10.03.2022

U Službi za radiološku dijagnostiku od danas je i zvanično pacijentima na raspolaganju magnetna rezonanca koju je kruševačka Bolnica dobila pre nešto više od godinu dana. Za sada nema listi čekanja, pa se ova dijagnostička procedura može obaviti u roku od sedam do deset dana

Sredstva za nabavku magnetne rezonance u iznosu od oko 450.000 evra obezbedio je Republički fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja. Reč je o nasavremenijem dijagnostičkom aparatu koji će koristiti građani Rasinskog okruga.

Od sada naši pacijenti ne moraju da zakazuju preglede na ovom aparatu u drugim centrima gde su liste čekanja i po nekoliko meseci, a vrlo često su bili prinuđeni da ovakve preglede obavljaju i u privatnom sektoru. Sada građani Rasinskog okruga, uz uput lekara specijaliste iz naše Bolnice, mogu, uz prethodnu pripremu, odnosno, postavljanje medicinske indikacije i poštovanje protokola, da obave pregled kod nas, u našem Radiološkom centru – kazala je doktorka Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac.

Objasnila je da je magnetna rezonanca zapravo počela sa radom pre izvesnog vremena, posle pripremnih radova i edukacije zdavstvenih radnika.

Krajem prošle godine u Kliničkom centru Niš edukovan je tim radnika , specijalista radiolog i viši radiološki tehničar, edukacija je nastavljena u našoj Službi radiologije i za ostale zdravstvene radnike i mislim da ćemo uskoro biti potpuno samostalni za rad na ovo aparatu – istakla je Stević Gajić, dodajući da će do potpunog osamostaljenja Služba imati punu stručnu podršku kolega iz Niša.

Prema njenim rečima, u pripremnom periodu, na ovom aparatu urađeno je oko 150 pregleda.

Plan je da ove godine uradimo oko 1.300 pregleda što bi, na osnovu podataka iz filijale RFZO, zadovoljilo potrebe građana Rasinskog okruga. Prema tim podacima, 2021. godine u druge centre uputili smo nešto preko 1.000 pacijenata – rekla je direktorka Bolnice.

Inače, Radiološka služba koja se nalazi u prizemlju zgrade Dijagnostičkog centra, na površini od oko 450 kvadrata, rekonstruisana je prošle godine a sredstva za te radove u iznosu od oko 10 miliona dinara obezbedio je Klub privrednika Kruševac. Uz krečenje, zamenjena je i kompletna stolarija, postavljeni su novi podovi i nova instalacija.

Pored rekonstrukcije, nabavljen je i novi, 64-oro slajsni skener, još dva stacionarna i tri mobilna rentgen aparata, potom i magnet, čime je u potpunosti zaokružena radiološka dijagnostika u ovoj službi.

Godišnje, u ovoj Službi, oko 12.000 pacijenata bude pregledano na skeneru, odnosno, obavi se oko 24.000 pregleda. Istovremeno, uradi se i između 30 i 40 hiljada rentgen snimaka, najmanje mamografija, oko hiljadu na godišnjem niovu, a razlog je što se u ovoj Radiološkoj službi rade samo dijagnostičke mamografije.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

  1. Kraljevčanin kaže:

    Hvala Bogu.Od pacijenata iz tog kraja mi u Kraljevu ne možemo da dodjemo na red.
    Nek Vam je sa srećom i daleko Vam lepa kuća.

1 thought on “U Kruševcu počela sa radom magnetna rezonanca

Comments are closed.

back-to-top