U Kruševcu održana Skupština zajednice matičnih biblioteka Srbije

Postavljeno: 22.02.2023

Grad Kruševac, bio je domaćin Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije kao stručne asocijacija koja okuplja sve matične biblioteke u Srbiji, odnosno 26 najvećih biblioteka. Predsedavao je dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne bilioteke Srbije, a kruševačku biblioteku predstavljala je direktor Snežana Nenezić.

Brojnim okupljenim gostima dobrodošlicu i uspešan rad poželeo je zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović. On je istakao da je kultura vrlo važan segment ljudskog stvaralaštva, a biblioteka kao riznica i čuvar knjiškog blaga treba neprestano da radi na unapređenju svog položaja, rada i statusa.

Inače, Zajednica matičnih biblioteka Srbije je asocijacija dobrovoljno  udruženih matičnih biblioteka osnovana u cilju izgrađivanja jedinstvenog bibliotečko- informacionog sistema i unapređivanja ostvarivanja matičnih funkcija.

Konkretni zadaci ove organizacije vezani su i za poboljšanje upravljanja i poslovanja, rad na izradi predloga zakonskih i podzakonskih akata, primena savremenih tehnologija i veština u bibliotekarstvu, unapređivanje položaja knjige i kulture čitanja, saradnja sa izdavačima, ostvarivanje zajedničkih projekata u bibliotečko-informacionoj delatnosti, poboljšanje materijalnog i statusnog položaja biblioteka, ostvarivanje međunarodne i regionalne saradnje, dodeljivanja priznanja i nagrada…

Zajednica matičnih biblioteka Srbije tradicionalno organizuje stručno-naučni skup BIBLIONET i dodeljuje nagradu „Đura Daničić“ istaknutim kulturnim radnicima.

Foto i izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top