U kasarni Kruševac u toku je Međunarodni kurs

Postavljeno: 16.06.2024

U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu trenutno se održava međunarodni kurs iz oblasti nuklearno-radiološko-hemijsko-biološke zaštite, prema saopštenju Ministarstva odbrane. Ovu obuku vode sertifikovani instruktori Vojske Srbije, a polaznici su pripadnici oružanih snaga iz Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Grčke, Egipta, Kipra, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

Tokom petodnevnog kursa, polaznici će proširiti svoja znanja u ovoj oblasti i dodatno se osposobiti za korišćenje opreme koju specijalisti ABHO koriste u svojim zadacima. Pored teorijske nastave u kabinetima, kurs uključuje i praktične vežbe u laboratoriji i na poligonu „Ravnjak“. Tokom tih vežbi, polaznici će ispitivati mogućnosti zaštitnih sredstava i opreme te određivati parametre i koeficijente slabljenja zaštitne moći materijala u uslovima upotrebe nuklearnog, radiološkog, hemijskog i biološkog oružja.

Realizacija ovog i sličnih međunarodnih kurseva, kao i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih zemalja za usavršavanje u našem centru, potvrđuju stručnost instruktorskog kadra i kvalitet obuke u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane, navodi se u saopštenju.

M.M.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ostale vesti

back-to-top