U junskim olujama najviše stradali putevi i kanalske mreže

Postavljeno: 17.06.2022

Tokom prve polovine juna, u kojoj je talas olujnog i nestabilnong vremena zahvatio područje Rasinskog okruga, građani su uglavnom prijavljivali oštećenja na putnoj infrastrukturi i izlivanje kanalskih mreža pored puteva, a povremeno je dolazilo i do manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, koje su blagovremeno bile sanirane od strane dežurnih ekipa „Elektrodistribucije“ Kruševac, podaci su gradskog Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije.

–  Grad sa štetom registrovan je 30. maja samo u ataru sela Bela Voda i Kukljin na površini od 30 do 50 hektara, sa procenjenim procentom oštećenja od 20 do 50% na usevima kukuruza, baštama i voćnim sadnicama – rekao je za KruševacGrad službe za za prevenciju i civilnu zaštitu Nemanja Moskovljević.

Prema informacijama Radarskog centra u Kruševcu RHMZ-a, u tom periodu, na teritoriji koju on pokriva, to su Rasinski okrug, deo Topličkog okruga, odnosno opštine Blace, Kuršumlija i Prokuplje, kao i deo Nišavskog okruga, odnosno opštine Aleksinac i Ražanj, ukupno je ispaljeno 426 protivgradnih raketa.

Trenutna zaliha raketa iznosi 875 komada, što je u proseku 7,8 po lansirnoj stanici. Na teritoriji grada Kruševca, aktivno je 24 protivgradnih stanica i popunjenost raketama je vrlo dobra – dodao je Moskovljević.

Na osnovu informacija dobijenih od strane Meteorološke stanice i Radarskog centra u Kruševcu RHMZ-a i službene evidencije pomenutog Odeljenja, u periodu od 31. maja do 15. juna na teritoriji grada Kruševca palo je oko 120 litara kiše po metru kvadratnom. Nije zabeležena pojava plavljenja, a svi vodostaji na rekama, na teritoriji grada Kruševca, su do sada bili daleko ispod zabrinjavajućeg nivoa.

Podsetimo da su tokom ovog perioda na području Kruševca zabeleženi obilni lokalni pljuskovi, često praćeni jakom grmljavinom i vetrom, a u pojedinim delovima padao je i grad. Smena sunca i kiše, kao i velike dnevne oscilacije u temperaturi, prouzrokovale su visok nivo vlažnosti u vazduhu, pa je Služba hitne medicinske pomoći beležila povećan broj intervencija.

J.A.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top