U Hitnoj povećan broj pacijenata sa namernim trovanjima

Postavljeno: 10.09.2020

Kruševačkoj Službi hitne medicinske pomoći tokom proteklog perioda učestalije se javljaju pacijenti zbog trovanja, češće namernog. Lekari upozoravaju da je svako trovanje potencijalno opasno, te da u slučaju da do njega dođe, obavezno treba zatražiti stručnu pomoć

– U proteklom periodu najčešće naše intervencije su bile zbog namernog uzimanja više različitih lekova sa ili bez alkohola, alkohola sa ili bez energetskih pića, veće količine psihoaktivnih supstanci sa ili bez alkohola i sa ili bez alkohola organofosfata , odnosno, hemijskih materija koje se koriste u zaštiti bilja, za uništavanje insekata i uništavanje glodara – kaže Gordana Simić, načelnica kruševačke Službe hitne medicinske pomoći.

Prema njenim rečima, Službi se u manjem broju javljaju i pacijenti zbog nenamernih trovanja, s tim da u oba slučaja, obavezno treba zatražiti stručnu medicinsku pomoć.

– Otrov mogu biti različite supstance koje koristimo u svakodnevnom životu, poput hrane, vode, lekove, gasova, hemikalija, a u naše telo dospevaju udisanjem, gutanjem,venskim putem i preko kože i sluzokože. Najugroženiji su najmlađi zbog sklonosti da sve stavljaju u usta, psihički izmenjene osobe sa suicidnim idejama, slepe ili slabovide osobe, osobe u alkoholisanom stanju i dementne osobe. Ishod trovanja zavisi od načina ulaska, količine i dužine izloženosti otrovu – kaže ona.

Kod trovanja nastalih usled nepažnje, najčešće uzrok je trovanje hemikalijama koje se koriste u poljoprivredi.

– Najveća greška kod ovih nenamernih trovanja je što se neiskorišćeni deo tih hemikalija čuva u tamnim flašama, poput pivskih i vinskih, što ljudi zaborave pa kasnije popiju misleći da je alkohol – navodi naša sagovornica.

Doktorka Simić naglašava da u u zavisnosti od vrste i količine uzetog otrova te vremena proteklog od uzimanja, simptomi mogu biti različiti , poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proliva, poremećaja svesti ili kome, otežanog ili prestanka disanja.

Prema njenim rečima, kod trovanja nastalih usled nepažnje, prevencija je najbitnija.

– Prevencija podrazumeva briga o deci, čuvanje i davanje propisane doze lekova starim, slepim, slabovidim i psihički izmenjenim osobama, čuvanje i po uputstvu primena organofosfata, kontrolu prometa gljiva, alkohola i psihoaktivnih supstanci – ističe ona.

Kako je u proteklom periodu bilo i požara , dešavala su se i trovanja ugljen monoksidom, gasom bez mirisa i boje koji se oslobađa pri sagorevanju posebno u zatvorenim prostorima, a ono što se u takvim situacijama savetuje je da se osoba što pre izvede na čist vazduh, te da se odmah potraži lekarska pomoć.

– Ukoliko je osoba pak popila lekove, alkohol, organofosfate ili jela otrovne pečurke, treba joj što pre dati da popije litar do dva vode i da se izazove povraćanje, a potom da se da i aktivni ugalj koji sakuplja preostali otrov. Povraćanje ne treba izazivati kod dece mlađe od pet godina i osoba bez svesti, već odmah tražiti pomoć lekara. Osobama koje su popile hemikalije, treba davati male količine vode da se razblaži sadržaj u želucu i nikako izazivati povraćanje i obavezno što pre po lekarsku pomoć – savetuje doktorka Simić.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top