U Domu zdravlja za deset meseci više od 77 hiljada kovid pregleda

Postavljeno: 30.11.2021

Tokom deset meseci ove godine u kruševačkim kovid ambulantama, za odrasle i decu, obavljeno je više od 77 hiljada pregleda, a skoro trećina zdravstvenih radnika ovdašnjeg Doma zdravlja je stalno uključena u rad kovid ambulanti. Direktorka Doma zdravlja, dr Marina Kostić, napominje da je ova zdravstvena ustanova, uprkos epidemiji, uspela da zanovi opremu, te da zahvaljujući posvećenošću zaposlenih održi kontinuitet u dostignutom nivou lečenja pacijenata. Vanredne okolnosti zahtevale su prijem novih radnika te je Dom zdrvalja tokom epidemije zaposlio 35 medicinskih i sedmoro nemedicinskih radnika

Podaci kruševačkog Doma zdravlja pokazuju da je u ovdašnjoj Kovid ambulanti tokom deset meseci ove godine obavljeno više od 64 hiljade pregleda, oko 30 hiljada prvih i nešto više od 34 hiljade kontrolnih.  U tom istom periodu u Kovid ambulanti za decu izvršeno je skoro 13 hiljada pregleda, odnosno 7.689 prvih i 5.118 kontrolnih. Istovremeno je u ovoj ustanovi urađeno 8.835 snimaka pluća.

Direktorka Doma zdravlja Kruševac, dr Marina Kostić, u razgovoru za naš portal objašnjava da je skoro jedna trećina zdravstvenih radnika ove ustanove stalno uključena u rad Kovid ambulanti. 

-Trenutno u Kovid ambulanti radi 16 lekara, 21 sestra, šest laboranata, troje doktora specijalista radiologije i četvoro rentgen tehničara – dodaje ona. 

Novonastala situacija, u kojoj smo se zatekli početkom 2020. godine, uticala je na izmenu aktivnosti Doma zdravlja, pa je sistem funkcionisanja morao, u hodu, da se menja i prilagođava trenutim potrebama. 

-Morali smo da smanjimo broj lekara i sestara u gradskim ambulantama i da redukujemo rad seoskih ambulanti, da smanjimo broj radnih dana ili da pacijenti/korisnici ako je neka od seoskih ambulanti trenutno zatvorena, idu na pregled u sledeću najbližu. Građane redovno obaveštavamo o svim promenama preko medija i na ambulantama stoji istaknuto obaveštenje. Služba polivalentne patronaže ide uglavnom kod porodilja i novorođenčati a smanjen je broj poseta kod lica starijih od 65 godina i hronično obolelih. Kada je reč o preventivnim pregledima, svi građani mogu skoro svakodnevno da ih urade kod svojih izabranih lekara  – objašnjava naša sagovornica. 

Uprkos vanrednim okolnostima, tokom ove godine, prema njenim rečima, Dom zdravlja uspeo je da obezbedi nove aparate, nabavljeni su ultra zvuk, laboratorijski aparat za analizu CRP, sterilizatori, EKG aparati. 

Međutim, kako navodi, epidemija je pokazala da su neophodni dodatni kadrovi:

-Mogu da pohvalim sve zaposlene za efikasan i posvećen rad u teškim uslovima kovid epidemije. Pre njenog izbijanja, imali smo zadovoljavajući broj zaposlenih. Tokom epidemije ukazala se potreba za većim brojem lekara opšte medicine i medicinskih sestara. U ovom periodu je zaposleno 10 doktora medicine, 13 medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom, četiri više medicinske sestare, pet laboratorijskih tehničara, dva doktora stomatologije, stomatološka sestra, po jedan pravnik i vozač saniteta  i pet spremačica – kaže ona. 

Prethodnih meseci, vakcina se pokazala kao jedino delotvorno sredstvo protiv suzbijanja virusa. Međutim, ima dosta građana koji ne žele da se vakcinišu, a neretko tako postupaju i medicinski radnici. 

-U Domu zdravlja Kruševac vakcinisano je oko 85 odsto zaposlenih, a osim toga oko 45 odsto zaposlenih je preležalo kovid 19 – dodaje drKostić. 

Od početka epidemije govori se o posledicama po psihičko zdravlje koje virus, ali i karantin i “zaključavanja”, mogu da izazovu kod građana te o eventualnoj pomoći koju bi trebalo obezbediti onima koji za tim osete potrebu. 

-U Domu zdravlja ne postoji Služba za mentalno zdravlje. Imamo psihologa u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, koja radi sa decom i dostupan je svakog radnog dana – napominje naša sagovornica. 

S.Mutavdžić 

 

Ostale vesti

back-to-top