U Brusu proglašena vanredna situacija

Postavljeno: 07.07.2020

Zbog loše epidemiološke situacije od jutros je u opštini Brus proglašena vanredna situacija. Od početka epidemije od korona virusa i u ovoj opštini obolelo je 60 ljudi, a preminulo je dvoje

Kako je za portal krusevacgard.rs kazala Jasmina Savić, zamenica predsednika opštine Brus, Štab za vanredne situacije zasedao je sinoć a odluka o proglašenju vanredne situacije stupila je na snagu  jutros. Broj obolelih od korona virusa, počeo je da se povećava krajem prošlog meseca, tačnije od 22.juna. 

Prema njenim rečima , od početka epidemije, u toj opštini potvrđeno je 60 poziivnih slučajeva COVID 19, a zvanično je dvoje preminulo. Za lica čiji su uzorci briseva poslati juče i preključe, rezultati se još uvek čekaju. Za još jedno lice koje je u međuvremenu preminulo, čeka se potvrda da li je reč o osobi koja je bila kovid pozitivna.

U kovid ambulantu dnevno se javi između 30 i 40 pacijenata, a pacijenti sa težom kliničkom slikom šalju se u kruševačku Bolnicu, gde je trenutno smešteno 32-je pacijenata iz opštine Brus.

U toj opštini, kako je kazala Savić, sprovode se sve mere koje je propisala Vlada Srbije za sprečavanje širenja korona virusa.

Na snazi su sve mere za sprečanje širenje virusa, od obaveznog nošenja maski u zatvrorenom prostoru, zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru i na javnim površinama poput parkova i sportskih terena, zabrane organizovanaja svečanosti , sportskih i kulturnih događaja. Ugostiteljski objekti mogu da rade od 7 do 20 časova, s tim da je broj osoba sa jednim stolom ograničen na dvoje, ne računajući decu i bliže članove porodice. U javnom prevoza obavezno je nošenje zaštitnih maski, a od danas su zatvoreni i bazeni, koji su otpočeli sa radom pre desetak dana – kaže Savić. 

Sprove se i mere dezinfekcije – dva puta dnevno dezinfikuju se sve javne površine, dvorište Doma zdravlja, kao i stambene zgrade.

Vanredna situacija proglašena je u ukupno 18 gradova i opština u Srbiji.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top