+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » U Bolnici pedesetak pacijenata sa sumnjom na koronu, obolelo šestoro medicinara

U Bolnici pedesetak pacijenata sa sumnjom na koronu, obolelo šestoro medicinara

U kruševačkoj Bolnici je smešteno pedesetak pacijenata kod kojih se sumnja na koronu, među njima je osmoro sa potvrđenim virusom, a dnevno se u tercijarne ustanove šalje jedan do dva pacijenta. Medju medicinskim osobljem šestoro je obolelih od korone, dvoje je hospitalizovano. Istovremeno četvoro kruševačkih lekara poslato je na ispomoć u Niš i Novi Pazar, dok su u Kruševac došla dva pneumoftiziologa iz Brusa u Trstenika. To su informacije iz ovdašnje Bolnice

– Epidemiološka situacija u Kruševcu je pod kontrolom. Na infektivnom odeljenju imamo pedesetak pacijenata sa sumnjom na kovid infekciju. Kod osmoro pacijenata test je potvrdio prisustvo te infekcije. Ima onih kojima su stigli negativni nalazi, ali i onih koji čekaju rezultat. Bez obzira na rezultat sve pacijente sa simptomima kovid infekcije mi tako tretiramo i lečimo. Među sadašnjim pacijentima polovina je iz Brusa – kazala je za krusevacgrad.rs direktorka kruševačke Bolnice dr Vesna Stević Gajić. 

Pacijenti koji leže u Bolnici imaju srednju i težu kliničku sliku. Oni sa teškom se upujuću u kovid bolnice, uglavnom u Niš, mada se po potrebi šalju u Kragujevac ili Beograd, a prema rečima direktorke Bolnice dnevno se u  tercijarne ustanove pošalje po jedan ili dva pacijenta. 

Među obolelima od korone je i šestoro medicinskih radnika. Četvoro ima lakšu kliničku sliku, u kućnoj su izolaciji, jedna medicinska sestra je u ovdašnjoj Bolnici, dok je doktor, pulmolog, prebačen za Kragujevac.

Deo medicinskog osoblja upućen je kao ispomoć u druge centre, a direktorka Stević Gajić uverava da o pacijentima u Kruševcu ima ko da brine, navodeći da je ovde na ispomoć došlo dvoje pneumoftiziologa te da je angažovano 11 mladih lekara. 

– U Klinički centar Niš je na sedam dana upućen infektolog,  a u Novi Pazar su na pet dana otišla dva anesteziologa i internista, dok se jedan lekar na specijalizaciji prijavio dobrovoljno. Takodje,  kod nas je od ponedeljka dvoje pneumoftiziologa, po jedan Brusa i Trstenika. Funkcionisanje zdravstvenog sistema se zasniva na solidarnosti i pomoći, ako vidimo da negde nema dovoljno lekara, moramo da pomognemo, procenjuje se gde je pomoć najpotrebnija. Istovremeno smo primili pet mladih lekara na neodređeno i šest po osnovu zamena na određeno, svi se upućuju na rad ili pomoć u radu sa kovid pacijentima. To su lekari koji su tokom dva meseca vanrednog stanja bili angažovani kao pomoć – kaže ona. 

Bolnica, kaže ona, imam dovoljno zaštitne opreme, potrebnih testova i lekova, a spremni su i da povećaju broj postelja za kovid pacijente.

– Jedan sprat je već prazan, ako bude trebalo premestićemo pacijente sa određenih odeljenja, već smanjujemo broj pacijenata na drugim odeljenjima i imao mogućnost da zbirnemo oko sto pacijenata kod kojih postoji sumnja na kovid – napominje ona. 

O eventualnom ponovnom aktiviranju privremene kovid bolnice, koja je radila u Hali sportova, u gradskom Štabu za vanredne situacije za krusevacgrad.rs navode da je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

– Za sada nemamo nalog za tako nešto pošto je stanje u Kruševcu stabilno. Ukoliko bude potrebno, postupiće se  po nalogu ministarstva i Vlade, odnosno Kriznog štaba – navode u gradskom Štabu. 

Na pitanje da ocene trenutnu epidemiološku situaciju u Kruševcu u Štabu, međutim, ne daju konkretan odgovor. Navode da je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, za dan broj potvrđenih slučajeva korone u Kruševcu i Aleksandrovcu povećan za po jedan, u Brusu za 3, dok u ostalim opštinama Rasinskog okruga nije bilo novih slučajeva. 

Podsetimo da je, prema ranijim podacima nadležnih, tokom prethodne dve nedelje broj pacijenata kod kojih je potvrđena korona u Kruševcu povećan za 31, a u Okrugu za 72. 

Inače, korona je do sada u Rasinskom okrugu potvrđena kod 473 pacijenta, od kojih je iz Kruševca 311 lica, iz Aleksandrovca 61, Brusa 55, Varvarina 27, Ćićevca 10 i Trstenika 9. 

Od početka epidemije izlečeno je ukupno 354 lica, a na analizu je poslato 5.565 uzoraka, od čega u prethodna 24 sata 103 uzorka. 

Prema podacima Štaba za vanredne situacije opštine Brus jedno lice sa područja te opštine, koje je bilo na lečenju u KC Niš,  je 1. jula preminulo od posledica kovid infekcije, čime se broj preminuli od posledica tog virusa u Rasinskom okrugu popeo na 36. 

J.B. 

U kruševačkoj Bolnici je smešteno pedesetak pacijenata kod kojih se sumnja na koronu, među njima je osmoro sa potvrđenim virusom, a dnevno se u tercijarne ustanove šalje jedan do dva pacijenta. Medju medicinskim osobljem šestoro je obolelih od korone, dvoje je hospitalizovano. Istovremeno četvoro kruševačkih lekara poslato je na ispomoć u Niš i Novi Pazar, dok su u Kruševac došla dva pneumoftiziologa iz Brusa u Trstenika. To su informacije iz ovdašnje Bolnice - Epidemiološka situacija u Kruševcu je pod kontrolom. Na infektivnom odeljenju imamo pedesetak pacijenata sa sumnjom na kovid infekciju. Kod osmoro pacijenata test je potvrdio prisustvo te infekcije.…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Nova ministarka privrede Anđelka Atanacković, direktorka trsteničke „Petoletke“

Anđelka Atanacković, dosadašnja direktorka “Prve petoletke – namenska” iz Trstenika nova je ministarka privrede, a na tom mestu zameniće dosadašnjeg ...

Preduzetnički poduhvati: Decenija restorana “Happy End”

Porodica Zorana i Irene Petrović  iz Kruševca deceniju ispisuje uspešnu priču u Restoranu brze hrane “Happy End”, koja je najomiljenija ...

Napredak pokorio Mačvu!

Konačno druga pobeda Kruševljana u ovom prvenstvu, na gostovanju poslednjoj Mačvi u ŠapcuSlavili su fudbaleri Napretka u 12. kolu Super ...

DSS: “Što se ostalog tiče, opozicija seje mržnju”

– Rimski državnik Marko Porcije Katon Stariji svaki svoj govor u rimskom senatu je završavao rečanicom “Što se ostaloga tiče, ...

Palestrini fudbaleri i fudbalerke doneli zlato iz Pirota

Sa Državnog prvenstva Specijalne Olimpijade Srbije u ženskom i muškom fudbalu koje je u subotu održano u Pirotu, ženski i ...