U Biblioteci predstavljena “Mašina za čitanje”

Postavljeno: 26.06.2021

Knjiga pod nazivom “Mašina za čitanje” predstavljena je sugrađanima u e-čitaonici Narodne biblioteke. U pitanju je publikacija proistekla iz dugogodišnje saradnje Biblioteke i izdavačke kuće “Agora” koju je priredio Đorđe Pisarev

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam kao priređivač, uglavnom tuđih tekstova bio zadovoljniji nego svojim. Cilj nam je bio da pokrijemo sve oblasti od sociologije književnosti do fikcije, što nije bilo lako izvesti. Kada pogledate delo gde je dosta autora predstavljeno odlomcima vi zapravo tog trenutka steknete utisak šta ogledala predstavljaju. Moj cilj je bio da pokušam da na malo prostora pružim čitaocima tu vrstu zadovoljstva da kada pogledaju pomisle “Da, ovo je taj trenutak, sad znam šta je knjiga”– objašnjava pisac i publicista, Đorđe Pisarev.

Nenad Šaponja, književnik i izdavač IK “Agora” kaže da mu se dopala ideja “o knjizi kao objektu ” koju mu je prenela direktorka Biblioteke, Snežane Nenezić.

– Želeli smo da ova knjiga ne bude dosadna i da donese nešto novo. Odabrao sam Đorđa, zato što sam znao da to sve može da sažme. Čovek kad uzme da je pročita na najkraći način će biti obavešten o najelementarnijim činjenicama i poneti sa sobom jedno enciklopedijsko znanje. Ova knjiga otvara priču, ne zatvara je, ona u sebi nosi žar otkrića – objašnjava on.

Ova knjiga tematski pokriva istoriju i sociologiju knjige, fenomen čitanja, percepciju knjige i štampe.

– Za proučavanje istorije knjige treba puno vremena. Ova knjiga je uvod u literaturu za one koji žele da se bave sociologijom knjige i fenomenom čitanja sa različitih aspekata. U njoj ima i literature koja nije prevedena kod nas, što dodatno obogaćuje sadržinu, ja sam je pročitala u dahu, za dan – kaže direktorka biblioteke.

Po njenim rečima, ova “knjiga o knjizi” je samo početak, a tokom godine se može očekivati još jedna publikacija u saradnji sa izdavačkom kućom Agora.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top