Trstenik: Obaveštenje o sprovođenju tretmana dezinsekcije

Postavljeno: 05.07.2024

Sutra, 6. jula od 20 časova sprovešće se tretman suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje na teritoriji gradskog naselja opštine Trstenik. Tretiraće se površine na kojima se ove jedinke zadržavaju, a prema tehničkoj specifikaciji

Kako se navodi na zvaničnom instagram profilu opštine Trstenik, tretman suzbijanja komaraca u otvorenom prostoru sa zemlje obaviće se preparatom Aqua K-Othrine. Insekticidi koji se koriste za suzbijanje komaraca u manjoj ili većoj meri mogu biti štetni po pčele pa je potrebna njihova zaštita.

Zbog toga se upozoravaju pčelari da zaštite svoje pčelinjake u periodu tretmana. Dejstvo preparata koji se koristi za ove namene traje tri dana, zbog čega se pčelari mole da svoje košnice uklone najmanje pet kilometara od mesta tretiranja gde su uočena velika legala larvi komaraca.

Ukoliko nije moguće izmestiti pčelinja društva, potrebno je noć pred otpočinjanje tretmana pčele zatvoriti pre 19 časova i ventuse na košnicama ostaviti otvorene.

Takođe, ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu, a prethodnu baciti. Poletište suziti rešetkom da bi se sprečilo izletanje pčela tokom izvođenja tretmana prskanja.

Ukoliko su izuzetno visoke temperature, savetuje se da se košnice rashlađuju vodom. Ujutru nakon tretmana poletne daske oprati čistom vodom kako ne bi pčele došle u kontakt sa preparatima koji su korišćeni za prskanje protiv komaraca.

Važno je da se pčelari blagovremeno informišu kod Udruženja pčelara o tačnom terminu tretiranja i preduzmu mere zaštite pčela.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika tretman se odlaže za prvi naredni dan kada vremenski uslovi pogodoju za izvođene samog tretmana.

Foto: freepik

N.L.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top