Trsteničko pozorište briljira na amaterskim scenama u Srbiji i regionu

Postavljeno: 18.03.2023

Dušan Jović Ćule najbolji je glumac među amaterima u Srbiji

Devetnaeste amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” – Susreti varoških pozorišta Srbije održani su u Požarevcu i na njima je dominiralo Trsteničko pozorište i Dramski atelje “Vuk Karadžić” iz Grabovca.

Trstenički amateri izveli su predstavu “Srpska drama” prema tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Miloša Miloševića Šike. Nastupile su pozorišne trupe iz Požarevca, Sente, Obrenovca, Trstenika i sa Zlatibora, a amateri iz Malog Crnića imali su revijalni nastup u čast nagrađenih. Selektor manifestacije bio je Aleksandar Lukić, a žiri su sačinjavali Ivan Vučković, filmski i TV glumac, Danijela Žukovska, direktorka Požarevačke gimnazije i predsednica KPZ Požarevac i Vlada Vinkić, novinar nedeljnika “Reč naroda” iz Požarevca.

Žiri je posle svake predstave dodeljivao “Milivojev štap”, a na kraju od pet nosilaca ove nagrade izabrao je najboljeg – dobitnika “Milivojevog šešira”. Ovo značajno priznanje osvojio je Dušan Jović Ćule, glumac Trsteničkog pozorišta. Pored ove glavne nagrade, dodeljeno je i priznanje za slikovito prikazan lik, koje je osvojio Andrej Jovanović iz Trstenika za ulogu Milana Srećkovića, vojnika JNA.

– “Srpska drama” je na osam festivala osvojila ukupno 22 nagrade. Ja sam osvojio glavnu nagradu za mušku ulogu na svim festivalima. Igram Obrada Srećkovića, oca vojnika JNA Milana, kojeg sam počeo da tražim na Sremskom frontu oko Šida. Tamo nalazim i svog brata partizana i strica redova Prvog svetskog rata na onom drugom svetu, jer sam i sam poginuo od snajperskog metka – kaže srpski najbolji glumac amater.

Jović kaže da je reditelj predstave Miloš Milošević Šika ovu dramu postavio kao antiratnu.

– Mi ne možemo da živimo bez uspomena na žrtve koje su date za našu slobodu. Jedan od likova iz predstave kaže “Sine moj, za ovu zemlju ne treba da se gine, već treba da se živi”. Moja nagrada je omaž, posvećena je Mići Stojanoviću, rodom iz Bogdanja, velikom srpskom harmonikašu i kompozitoru, koji je bio lični prijatelj legendarnog glumca Milivoja Živanovića. Mića mi je govorio “Ti si moj Milivoje Živanović”, a redovno je dolazio na naše predstave i družili smo se.

“Srpska drama” je pobednik 63. Republičkog takmičenja amaterskih pozorišta Srbije u Kuli i nosilac duple krune na Festivalu festivala amaterskih pozorišta Balkana u Trebinju 2022. godine. Ova predstava je proglašena za najbolju po oceni stručnog žirija i žirija publike. Trstenički amateri su osvojili glavne nagrade – Zlatnu masku za najbolju kolektivnu ulogu – ansambl Trsteničkog pozorišta, Zlatnu masku za najbolju mušku ulogu, Zlatnu masku za najbolju mušku epizodnu ulogu i Zlatnu masku za najbolju režiju.

Trsteničko pozorište je, po sačuvanim dokumentima, formirano 1922. godine, a pozorišni život u ovom pomoravskom gradiću je bio razvijen i pre toga. Treba istaći da ovaj ansambl nema podršku od Opštine Trstenik, a put za Požarevac, kao i sve druge troškove snose sami članovi Pozorišta i uz podršku pojedinih sponzora.

Ž. Milenković

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top