Troše li uređaji struju kada su isključeni?

Postavljeno: 11.05.2016

Nekada je postojala jasna razlika između uključenog i isključenog aparata. Sada je sve mnogo komplikovanije: u prosečnom američkom domaćinstvu nalazi se oko 50 aparata koji uvek troše struju, čak i ako su isključeni, upozorio je Alan Majer, naučnik na odseku za energetiku univerziteta Berkli

Jedno istraživanje Saveta za prirodne resurse Severne Kalifornije pokazalo je da četvrtina ukupne potrošene struje u stambenim objektima otpada na uređaje u stanju mirovanja. To znači da kada su prebačeni na „off”, „stendbaj” (stand by) ili režim „spavanja” (sleep mode) mogu da potroše koliko proizvede 50 velikih elektrana. Prevedeno u novac, to je 19 milijardi dolara struje godišnje, objavio je „Njujork tajms”. I šteta za životnu sredinu je ogromna. Proizvodnja struje učestvuje sa 37 odsto u ukupnim emisijama ugljen-dioksida, glavnog faktora u klimatskim promenama.

Novinar američkog dnevnika testirao je tridesetak uređaja u svom domu i kod prijatelja pomoću specijalnog merača potrošnje električne energije. Ispostavilo se da je razlika veoma mala, pa tako „Samsungov” uređaj „kejbl boks”, koji svaki TV pretvara u pametni, troši 28 vati kada je uključen i snima, a 26 kada je isključen i ne snima.

„Čak i da nikad ne gledam TV, godišnje bih trošio oko 227 kilovat sati, što je više nego što prosečna osoba u zemljama poput Kenije i Kambodže potroši za celu godinu”, ukazao je novinar.

Ako ostavite laptop na punjaču čak i kada je baterija sasvim puna, trošićete 4,5 kilovat sati struje nedeljno ili 235 godišnje.

potrosaci 11

Prema podacima za 2014. godinu, 73 odsto američkih domaćinstava je imalo brzu internet vezu koja podrazumeva najmanje jedan modem i ruter. Pošto nijedan od njih nije veliki potrošač, u većini kuća se nikada ne isključuju, kao ni televizori. Da bi se TV uključio daljinskim upravljačem mora da bude uključen u struju da bi primio signal. Ako je reč o smart televizoru mora da bude uključen u struju da bi bio onlajn. Još više struje troši ako je u režimu brzog paljenja – da bi se izbeglo čekanje od 15 sekundi da se „podigne”.

Mnogi tradicionalni kućni aparati, koje su imale i naše bake, takođe prelaze onlajn (baš kao i bake). Sijalice, rerne, frižideri, pa čak i dušeci, sada mogu da se povežu na internet, što znači da sve vreme troše struju.

Uređaji poput mašine za sudove ili veš postale su energetski efikasnije, ali većina modela sada ima digitalni displej, što znači da uvek troše malo struje.

 

Takođe se povećao broj uređaja. Prema podacima Svetske banke, pre 50 godina prosečan Amerikanac je trošio 5.590 kilovat sati godišnje, da bi 2013. godine taj broj porastao na skoro 13.000. Delimični krivac je i elektronika. Skoro dve trećine stanovništva ima laptop, polovina tablet ili e-čitač, 64 odsto poseduje smartfon, a 36 odsto ima sva tri uređaja. Prosečna nova kuća u Kaliforniji ima najmanje 20 uređaja koji neprestano troše struju i pre nego što se bilo ko useli.

Kao jedan od načina da se smanji potrošnja predlaže se uključivanje grupe uređaja na isti produžni kabl s više prekidača, tako da mogu u isto vreme da se isključe. Problem može da bude to što neki imaju satove ili vezu sa internetom, pa će neki podaci možda da se izgube. Takođe je preporuka da se ne koriste igračke konzole za strimovanje filmova jer troše 45 puta više struje nego konzole za strimovanje.

Ostale vesti

back-to-top