Trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”

Postavljeno: 03.05.2023

Ministar prosvete, Branko Ružić, saopštio je danas da je Vlada Srbije, povodom jutrošnje tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, donela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji čitave Srbije počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. majem. U jutrošnjoj pucnjavi u ovoj školi osmoro dece i pripadnik obezbeđenja škole izgubili su život, dok je povređeno šestoro dece i jedan nastavnik, koji su hospitalizovani.

Ružić je na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije, koja je počela minutom ćutanja, rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja.

-U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji- rekao je on i poručio da decu roditeljima niko ne može da vrati.

Ružić je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

On je ocenio da je Srbija, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju.

-Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta i video-igrica, i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja– naglasio je ministar.

On je naveo da je danas održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da će Vlada Srbije, ali i predsednik, već danas izaći sa još jasnijom slikom.

Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru, rekao je Ružić i dodao da treba sačekati da se jutrošnja tragedija sagleda iz svih aspekata kako bi čitav sistem pokazao da li ima odgovore na ove izazove.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je da su nastavnica i jedna učenica, koje su povređene u jutrošnjoj  pucnjavi, u teškom stanju i životno ugrožene.

Grujičić je dodala da su dva dečaka sa povredama donjih ekstremiteta u Tiršovoj stabilno, a devojčica sa prostrelnom ranom i povredom glave je kritično jer je oštećenje veliko.

Ona je precizirala da je u Urgentnom centru zbrinuto troje dece – devojčica sa povredama trbuha koja nema povreda unutrašnjih organa i stabilno je, dečak sa povredom noge je na ortopediji, dok je još jedan dečak najteže povređen. Grujičić je istakla da je ovo njeno najstrašnije iskustvo kao lekara i čoveka za 40 godina karijere.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je da je Kosta K. (13) planirao unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koju je želeo da ubije. Milić je naveo da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv, kako je dodao, i dalje nije poznat. K. K. je mesec dana planirao ovo izvršenje, a vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo ga u školu sa četiri Molotovljeva koktela, naveo je Milić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dečaka K. K. i da će u ovom slučaju biti preduzete sve zakonom propisane mere.

-Ono što do sada imamo od prikupljenog saznanja jeste da je otac izvršioca ovog teškog dela uhapšen, oba pištolja koja su nađena – i u rancu i pištolj koji je predmet izvršenja krivičnog dela imali su legalne dozvole i u njegovom su vlasništvu, pri čemu on tvrdi da je oružje bilo zaključano-saopštio je Gašić.

On je rekao da otac K. K. ima više komada oružja, izdatih 2016. i 2017. godine, da su ta oružja bila zaključana pod šifrom, a da je K. K očigledno imao šifru od sefa i na taj način došao u posed dva pištolja i tri puna okvira sa po 15 metaka, koji su nađeni pored ispaljenih čaura i onih metaka koji su ostali u samom oružju.

Izvor i Foto: Vlada Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top