Tribina o narkomaniji: Na drugom mestu na listi bolesti zavisnosti

Postavljeno: 20.05.2023

U Bioskopu Kruševac je održana tribina „Sintetičke droge i druge opasnosti po omladinu“ sa ciljem da se stanovništvu, a posebno mlađoj populaciji, podigne svest o svim pošastima i opasnostima koje prete deci i mladima.

Poznajući ovu materiju kao dugogodišnji inspektor za borbu protiv droge, Lambe Đorelijevski je istakao da je narkomanija jedina bolest koju čovek sam izabere kako bi se identifikovao sa okolinom. Najveći broj zavisnika su deca od 13 do 20 godina. Oko 85% današnje dece je jednom u životu posegnulo za drogom. Jedan od najvećih problema u svetu je na prvom mestu alkoholizam, a potom i droga. Bolesti zavisnosti se leče na psihijatrijskim ustanovama, taj proces je mukotrpan i dugotrajan, a sa sobom mogu da donesu i mnoga druga oboljenja.  Tek posle 5  godina nekorišćenja narkotika osoba se smatra izlečenom. Od 2000. godine u Srbiji je posedovanje i korišćenje psihoaktivnih supstanci krivično delo. Apelujem na decu da se edukuju i da kažu ne drogama.

– Droga, alkohol i kocka su trenutna uživanja koja ljude koštaju doživotno, bilo da se izleče ili ne, šteta ostaje i za njih i za porodicu. Tokom celog života smo u iskušenjima, treba biti svestan da nas svaki korak može skupo koštati i najvažnije je odabrati između dobra i zla. Jedino što nas može izvući od zla su ljubav, vera i nada. Crkva ima puno uspeha u saradnji sa osobama koje se bore protiv narkomanije. Savetujem roditelje da budu uz svoju decu, da svakodnevno razgovoraju, da ne budu ni previše radikalni, a ni popustljivi, deci treba od najranijeg doba pričati o mogućim pošastima i posledicama. Roditelji sa svojom decom ne treba da budu prijatelji, već da stvore autoritet kako bi ih naučili da poštuju sebe i druge i da budu spremni na period kada neće biti pored njih. – rekao je sveštenik Predrag Popović

Ovaj događaj je okupio veliki broj slušalaca, među kojima je bilo najviše mladih.

J. Stefanović

Ostale vesti

back-to-top