Trajal proslavio rođendan prijemom 25-toro radnika u stalni radni odnos

Postavljeno: 15.06.2020

Obeležavajući 131. godšnjicu fabrike, Trajal korporacija je danas podelila 80 jubilarnih nagrada zaposlenima za 10, 20 i 30 godina vernosti kompaniji, a ugovore o radu primilo je i 25-toro novozaposlenih

Na svečanosti povodom rođendana kompanije u Domu kulture Trajal korporacije,  zamenica generalnog direktora Vesna Kovačević i predsednik samostalnog sindikata Milosav Vukojičić, uručili su zaposlenima nagrade za stalnost i simbolično predali rešenja o stalnom radnom odnosu novozaposlenima.

Vesna Kovačević se pre toga obratila zaposlenima podsetivši ih na trnovit put koji je Trajal prešao od davne 1889. Godine, kada je postavljen kamen temeljac tadašnje Barutane “Obilićevo”, do danas.  

Sa naročitim teškoćama, pa i pretnjom odlaska u stečaj, fabrika se suočila nakon ratova devedesetih, a pre svega zbog loše privatizacije i prodaje fabrike bugarskoj kompaniji Brikel . Privatizacija je raskinuta 2013. godine, ali su Trajalu ostala dugovanja u iznosu od oko 109 miliona evra.

Sve je dovelo do bezizlazne situacije i svi parametri su nas vosdili u stečaj, ali je došlo novo rukovodstvo na čelu sa Milošem Nenezićem koji nas je i 2003. izvukao iz slične situacije. 2014. godine pokrenuta je proizvodnja u svim fabrikama, završen je razvoj jednog brojapirotehničkih i zaštitnih sredstava,završena sertifikacija zaštitnih sredstava, gumarskih proizvoda i protivgradnih raketa po evropskim normama, započeta kodfikacija vojnih sredstava po NATO standardu, dobijena je dozvola za proizvodnju vojne opreme i naoružanja – podsetila je Kovačević. 

Kao rezultat toga, Trajal korporacijaje povratila ugled kod kupaca, dobavljača i poslovnih partnera, a najveći deo duga je rešen  kroz UPPR koji je postao pravosnažan 2. avgusta 2018. godine i na osnovu koga je Trajalu ostalo 23 miliona evra duga koji treba da vrati u narednih osam godina.  Država je konvertovala svoja potraživanja u kapital i tako su rešene i obaveze po osnovu poreza i doprinosa a zaposlenima povezan staž od 2011. godine. 

Danas sa ponosom možemo da kažemo da je Trajal revitalizovan i da sa svojih 1167 radnika predstavlja stub srpske privrede i traje 131 godinu – rekla je Vesna Kovačević, podsetivši da je Trajal i za vreme epidelmije korona virusom primio 23 radnika.

Ostale vesti

back-to-top