Tragom tvrdnje o nepravednoj raspodeli novca u sportu – Istina ili „subjektivni“ osećaj

Postavljeno: 09.08.2022

Srpska stranka Zavetnici, njen kruševački Odbor, izneli su nedavno u saopštenju za javnost niz primedbi na način raspodele sredstava iz budžeta Grada, namenjenih sportu te ustvrdili da se za Sportski centar odvaja veći deo budžeta. U Gradskoj upravi su ovim povodom za novine Grad kazali da se novac raspoređuje po jasno utvrđenim i pravednim kriterijumima, dok su nam u Sportskom centru rekli da njihova ustanova ne može sama da se finansira, te da njihovi radnici imaju minimalna primanja. Iako su, u neformalnim razgovorima treneri i predstavnici pojedinih klubova nezadovoljni raspodelom budžetskog novca namenjenog sportu, nisu spremni da javno progovore o problemima sa kojima se suočavaju, jer strahuju da će ostati i bez toga što dobijaju.  

Zavetnici u saopštenju navode da se od dela budžeta za sport, koji se raspoređuje sportskim klubovima, samo neznatni deo dodeljuje po utvrđenoj kategorizaciji dok ostatak raspoređuje Komisija za sport „po veoma sumnjivim kriterijumima samo njima znanim“ i da zbog toga trpe neki od najuspešnijih klubova u gradu, dok se „milionskim iznosima“ finansiraju oni koji imaju značajno skromnije rezultate i manji broj sportista.

-Ovakvi kriterijumi dovode do toga da mladi i uspešni sportisti osećaju nepravdu, diskriminaciju i prestaju da se bave sportom jer su se mnogo puta našli u situaciji da nisu u mogućnosti da otputuju na međunarodna takmičenja, iako su najbolji u zemlji, dok „drugorazredni“ sportisti koji su daleko od vrha u svom sportu na nivou naše zemlje budu privilegovani i obezbedi im se daleko više od onoga što zaslužuju.Ovako nezdrava atmosfera donosi razaranju kruševačkog sporta, a sve češća pravdanja od strane čelnika grada kako je teška finansijska situacija nailaze na sve manje verovanja u njihovu stranu priče. Svi pokušaji da se utvrde jasni kriterijumi za raspodelu sredstava već godinama nailaze na zatvorena vrata, a određenim dokumentima se samo „zamažu oči“ kruševačkim sportistima – navode Zavetnici u saopštenju.

U Gradskoj upravi Kruševac navode da su kriterijumi koje sportska organizacija mora da ispuni da bi joj sredstva bila odobrena precizirani u Pravilniku o odobravanju sredstava i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta na teritoriji grada Kruševca.

U Pravilniku piše da klub koji aplicira za sredstva mora da bude registrovan i upisan u nacionalnu evidenciju, da isključivo ili pretežno posluje na nedobitnoj osnovi, da ima sedište i da svoju aktivnost realizuje na teritoriji Kruševca, da je direktno odgovoran za pripremu i izvođenje programa, te da je prethodno obavljao delatnost najmanje godinu dana i da je sa uspehom realizovao prethodne odobrene programe.

Klub mora takođe, u skladu sa Zakonom o sportu, da ispunjava propisane uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti, da nije u postupku likvidacije, stečaja ili neke zabrane, nema blokadu poslovnog računa, poreske ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja. Važno je da klub nije kažnjen u prethodne dve godine za prekršaj ili prestup u vezi sa finansijskim poslovanjem, ili radu sa decom i sprečavanjem negativnih pojava u sportu. Takođe, mora da ima najmanje jednog sportskog stručnjaka, obezbeđen prostor i da je član odgovarajućeg nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza preko koga se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta.

-Uslove koji stoje u Pravilniku mora da ispunjava svaka organizacija kako bi učestovala u programu. Ako oragnizacija ispunjava uslove, ona šalje svoj godišnji program Sportskom savezu koji potom vrši selekciju, uzmajući u obzir nacionalnu kategorizaciju i rang takmičenja. Kada se izvrši bodovanje organizacija, odluku o raspodeli sredstava donosi petočlana Komisija za izbor godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta na teritoriji Kruševca, a nju čine istaknutne ličnosti u oblasti sporta – kaže Vladimir Filipović, savetnik za sport u Gradskoj upravi.

Aktuelnu Komisiju imenovalo je Gradsko veće 2018. godine i njen sastav od tada se nije menjao. Prošle godine je prvi put organizovan sastanak sa predstavnicima klubova, koji su aplicirali za program.

-Ostale su neke odluke prethodnih komisija, sadašnja Komisija se trudi da postepeno dovodi do realnih okvira određene klubove, a ne da im naglo smanjuje ili povećava sredstva. Po prvi put se predsednik komisije, Aleksandar Todorović, sadašnji direktor Muzičke škole, a inače profesor fizičkog vaspitanja, sastajao prošle godine sa svim podnosiocima programa za 2022. godinu i razgovarao o njihovim potrebama. Tu je napravljen ogroman korak za kruševački sport i videlo se koje su realne potrebe određenih sportskih organizacija – ističe Filipović.

Kako se finansira Sportski centar?

U saopštenju Zavetnici navode da veći deo budžetskih sredstva koje Grad izdvaja na sport, odlazi na finansiranje Sportskog centra Kruševac i da to nije logično, jer ta ustanova ima brojne sportske objekte, pa sama sebe treba da finansira. U Spotskom centru su, međutim, za naš list rekli da kao ustanova ne mogu da se finansiraju sami.

-Ni jedan sportski centar u Srbiji nije potpuno profitabilan, pogotovo oni koji imaju zatvorene bazene, koji nigde u svetu nisu profitabilni.Zatvoreni bazeni predstavljaju najveći trošak zbog održavanja i grejanja, nama računi za gas znaju da budu po par miliona. Naš grad želi da omogući građanima da imaju i zatvoreni bazen – kaže Predrag Milenković, direktor Sportskog centra.

Tvrdnju Zavetnika da Sportski centar ima veći broj zaposlenih nego što je potrebno i da novac iz budžeta ide na njihove plate, umesto na razvoj sporta, te da „privilegovanim“ klubovima ne naplaćuju termine u Sportskom centru  demantuju i otkrivaju da su za 2022. godinu dobili 99,8 miliona dinara, od čega je 51,1 odsto odvojen za plate.

-Imamo veliki broj sportskih objekata, otvoreni, zatvoreni bazen, Soko-salu, Halu sportova, atletsko-fudbalski blok, a zapravo imamo mali broj radnika, koji imaju izuzetno niska primanja. Na minimalcu je 39 od 61 zaposlenog, a profesori fizičkog, koji imaju visoku sturčnu spremu imaju malo veću platu. Kao direktor imam manju platu od prosečne u Kruševcu. Što se tiče naplaćivanja termina klubovima, to je po subvencionisanim cenama, koje je Grad odredio, a kancelarije u okviru Sportskog centra iznajmljuje Grad, tako da primedbe Zavetnika uopšte nisu na mestu – ističe Milenković.

Ko kosi, a ko vodu nosi?

Inače, prema podacima Gradske uprave, za prethodnih pet godina planirano je 252 miliona dinara za sport, a sportskim organizacijama je podeljeno oko 229 miliona. Za 2022. godinu je planirano 60 miliona dinara za sport, što je najviše do sada u prethodnih pet godina, a sportskim organizacijama raspodeljeno je oko 59 miliona. Ove godine pristiglo je 59 predloga programa sportskih organizacija, a Komisija je usvojila 57 kojima su sredstva raspoređena. Između 50 i 100 hiljada dinara dobilo je 17 sportskih organizacija. Najviše je dobio Fudbalski klub „Napredak„ i to 10 miliona dinara.  Sportski savez Grada Kruševca dobio je 9 i po miliona, a Fudbalski savez Grada Kruševca 9 miliona. Košarkaški klub Napredak „Junior“ dobio je  7 miliona dinara, a slede Gradski ženski rukometni klub „Napredak 12“ Kruševac i Vaterpolo klub „Rasina“ kojima je dodeljeno po 2,3 miliona dinara. Milion i dvesta hiljada pripalo je Atletskom klubu Kruševac. Prošle godine planirano je 58 miliona dinara, a raspodeljeno je 52,9 miliona. Za Fudbalski klub „Napredak“ izdvojeno je 10 miliona, za Sportski savez grada Kruševca 7,7 miliona, Košarkaški klub Napredak „Junior“ dobio je 7 miliona dinara, Fudbalski savez grada Kruševca 6 miliona, Gradski ženski rukometni klub „Napredak 12“ 2,3 miliona, Vaterpolo klub „Rasina“ 2,2 miliona, a  Atletski klub Kruševac milion.

E.G.


Dobijaju „mrvice“, ali ćute?

Kako smo iz neformalnih i nezvaničnih razgovora saznali, treneri pojedinih klubova u Kruševcu su takođe veoma nezadovoljni raspodelom budžeta, ali nisu spremni da javno o tome govore, jer se plaše da će njihovi klubovi sledeće godine dobiti još manje nego što imaju sad.

 

 

Ostale vesti

back-to-top