Težak život: Rade, ali kuću ne mogu da obnove, veruju u dobre ljude

Postavljeno: 29.12.2021

U Pepeljevcu, u jednom od brojnih sokačica, u udžerici popucalih zidova, u kojoj je pod izrovan, a plafon se, pod teretom godina i starosti kuće od blata “spustio” te se čini kao da će se svaki čas urušiti, živi Živadinka Arsenijević (50) sa trojicom sinova i rođenim bratom. 

U prostoriji od petnaestak kvadrata dva velika kreveta, mala peć na drva i škiljava sijalica. Na raspuklom zidu ikona. To je njihov zajednički životni prostor. U drugoj prostoriji je kujnica. U kući nema vode, ni kupatila. Česma je ispred kuće, nužnik je negde iza… 

Iako dvojica starijih sinova, Nikola (30) i Srećko (25), kao i njihov ujak Dejan Jovanović,   rade i privređuju, njihovi prihodi uspevaju da pokriju samo osnovne troškove, da kupe hranu i plate račune. Uslovi u kojima žive dodatno su pogoršani nakon što se Živadinka letos teško razbolela. Od tada uglavnom leži, a pred njom je, najverovatnije odlazak u bolnicu.

-Dok se nisam razbolela išla sam u nadnicu, radila, spremala sam. Sada kad mogu spremim i rastrebim, ali uglavnom ležim. Deca rade, kupuju hranu, krompir, pasulj, brašno – priča Živadinka. 

Za hranu, kažu, imaju, za toliko mogu da zarade, ali kuću nikako ne mogu sami da obnove.

– Najviše bi nam značilo kada bi moglo da nam se pomogne da sredimo kuću. Znali bi i mi malo da pomognemo majstorima, ima još meštana koji bi došli da nam pomognu kaže Srećko, koji inače pomaže na jednoj obližnjoj farmi. 

Ni Nikola (30) nije besposlen, on pomaže u jednoj firmi u selu. Jedini stalni prihod ima ujak Dejan, koji je zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću. Još nekoliko meseci, dok najmlađi sin Slađan (17) ne završi srednju školu, mogu da računaju na prihod koji Živadinka za njega ostvaruje. Sva trojica su pohađala Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“. 

Prijatelji, koji ovu porodicu godinama poznaju, kažu da su spremni da pomognu te da bi se priključili akciji za obnovu njihove kuće. Svi veruju u dobre ljude koji bi pomogli da porodica Arsenijević ubuduće ne živi u nehumanim uslovima. 

J.B. 

 

Ostale vesti

back-to-top