Testovi na antitela u više laboratorija, propusnica samo uz Zavodov

Postavljeno: 26.10.2021

Uvođenje kovid propusnica, odnosno digitalnih sertifikata, za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 sata, izazvao je mnoge nedoumice. Jedna od njih je da će kao kovid propusnica važiti test na antitela, ali samo onaj urađen u državnim laboratorijama, te da će, inače, u digitalnom sertifikatu biti vidljivi samo testovi urađeni u tim zdravstvenim ustanovama

To znači da će u Kruševcu, oni koji kovid propusnicu žele da ostvare preko testa na antitela to moći da učine jedino testitranjem u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje, mada te testove radi još nekoliko privatnih laboratorija. Takođe, građani već mesecima brze, antigenske testove u Kruševcu rade u više privatnih zdravstvenih ustanova, što, prema trenutnom tumačenju novouspostavljenih pravila, u slučaju da pomoću njih želite “u provod”, neće biti svrsishodno.  

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje potvrđuju da se u njihovim laboratorijama redovno može uraditi test na antitela. 

-Mi radimo te testove u prepodnevnim časovima zbog uzimanja krvi. Obično se rezultat testa dobije sutradan, ponekad i istog dana.  To je zato što uzeta krv treba da se pripremi, odnosno da odstoji da bi se nataložili eritrociti, taj proces izdvajanja antitela zahteva određeno vreme –  objašnjava direktor ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje Predrag Pavlović. 

Dodaje da do sada nije bilo većeg interesovanja za pomenutu vrstu testova, te da očekuju da će, usled novonastale situacije, broj testiranih na ovaj način biti znatno veći. 

Mi radimo kvalitetnije testove na antitela, takozvani Mini Vidas test koji je precizniji  nego što je to slučaj u privatnim laboratorijama, gde se u većini slučajeva rade Elisa testovi.  Cena  testiranja je 1500 dinara, s tim što se naši rezultati smatraju kovid sertifikatom, a ostali ne precizira on. 

Osim u Zavodu test na antitela se u Kruševcu može uraditi u laboratorijama “Konzilijum” i SimLab te u laboratorijama Poliklinike “Kljajić” i Domova zdravlja “Medikus univerzalis” i “Sloga Medik”, a cena se kreće od 1.570 do 2.500 dinara. Brzi antigenski test rade “SimLab” i “Medikus univerzalis” dok PCR ne radi ni jedna od privatnih zdravstvenih ustanova. 

S.M. – J.B. 

 

Ostale vesti

back-to-top