+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Teško protiv kasne i preglasne muzike iz letnjih bašta

Teško protiv kasne i preglasne muzike iz letnjih bašta

Brojnim Kruševljanima tokom letnjih meseci smeta preglasna muzika koja dopire iz bašta ugostiteljskih objekata, koji neretko, kako kažu sugradjani, „trešte“ duboko u noć – preglasno i nakon isteka radnog vremena. Poštovanje radnog vremena ugostitelja kontroliše komunalna inspekcija, koja noću dežura samo subotom i nedeljom. Za buku je nadležna ekološka inspekcija, ali o eventualnom merenju nivoa buke lokal koji je pravi mora da bude unapred obavešten!

Da se sa problemom preglasne muzike do kasno u noć ne susreću samo stanari iz centra grada potvrdjuje sugradjanin M.S. koji živi nedaleko od Gerontološkog centra.

Iz jednog od obližnjih kafića u poslednje vreme muzika uživo se čuje dva do tri puta nedeljno, često radnim danima. Pre nekoliko večeri sam oko jedan sat nakon ponoći pozvao Komunalnu policiju, a oni su mi objasnili da nisu više nadležni za to i da treba da se obratim turističkoj, odnosno komunalnoj inspekciji – ispričao je M.S. za krusevacgrad.rs.

Ovaj sugradjanin kaže da je nakon toga pozvao policiju i da je muzika nešto kasnije prestala, ali se i pita kako da u pola noći zove komunalnu inspekciju, koja radi do 16 časova i kako će ta ista inspekcija naknadno da kazni ugostitelje kada nije na terenu.

Načelnik Komunalne policije u Kruševcu, Miloš Jovanović, potvrdjuje da je izmenama Zakona o turizmu predvidjeno da kontrolu poštovanja radnog vremena ugostiteljskih objekata vrše turistički, odnosno komunalni inspektori, što je ranije radila komunalna policija.

Sada u takvim situacijama komunalna policija asistira prilikom sprovodjenja kontrole. Sugradjani i dalje mogu da se obrate nama i policiji, mi možemo da izadjemo na teren, sačinimo službenu belešku, odnosno o tome naknadno obavestimo komunalnu inspekciju – objašnjava on.

Jovanović napominje da komunalna policija i komunalna inspekcija, kao dve gradske službe, tesno saradjuju te da su na početku letnje sezone okupile vlasnike ugostiteljskih objekata i upozorile ih da poštuju propisano radno vreme.

Da je u prethodnom periodu zbog nepoštovanja dužine radnog vremena izrečeno 13 opomena navode u kruševačkoj komunalnoj inspekciji. U pisanim odgovorima dostavljenim portalu krusevacgrad.rs navedeno je da „u okviru svojih nadležnosti komunalni inspektori redovno vrše kontrolu subotom i nedeljom od 01 do 05 časova.“

Objašnjavaju da sugradjani koji bi želeli da prijave da lokali nisu završili rad u propisano vreme tih večeri treba da pozovu centralu Gradske uprave na broj 414 – 700, a  da će portir kontaktirati dežurnog komunalnog inspektora.  Objašnjavaju da ostalim danima sugradjani mogu da se obrate policiji ili komunalnoj policiji.

Gradskom odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata propisano je da oni rade od 6 do 24 sata svakog dana, odnosno od 7 do 01 petkom i subotom i u dane državnog praznika. Za nepoštovanje tih odredbi kazna za pravno lice je 100.000 dinara, a za preduzetnika 50.000 dinara.

Gradjani koji žive u Rubinovoj kuli i obližnjim zgradama žale se na preglasnu muziku.

Problem je u tome što je muzika koja do nas dopire preglasna. Od kada počne do kasno u noć mi sebe u stanu ne čujemo, imamo utisak da nam se zidovi tresu. Zamislite da usred leta morate da zatvorite sve prozore i pored toga spavanja vikendom nema. Šta nam vredi da zovemo inspekciju i tražimo merenje buke kada će vlasnik lokala o tome biti unapred obavešten – opisuje jedan od stanovnika tog dela grada.

U ekološkoj inspekciji, koja je nadležna za kontrolu buke, navode da inspekcija nalaže merenje buke ugostiteljskim objektima na osnovu pisane predstavke gradjana.

Preciziraju da vlasnik ugostiteljskog objekta o tome mora biti obavešten jer on obezbedjuje merenje i izradu izveštaja o merenju buke te snosi troškove, a inspekcija kooordinira sa onim ko je podneo prijavu jer se buka meri u njegovom stambenom prostoru.

Da bi se nivo buke kontrolisao bez prethodne najave morala da bi da, objašnjavaju, postoje sredstva za to, jer u tom slučaju to ne bi plaćao vlasnik lokala.

Prema podacima ekološke inspekcije, buka u ugostiteljskom objektu u Kruševcu je poslednji put merena još u maju 2016. godine.

Brojnim Kruševljanima tokom letnjih meseci smeta preglasna muzika koja dopire iz bašta ugostiteljskih objekata, koji neretko, kako kažu sugradjani, „trešte“ duboko u noć - preglasno i nakon isteka radnog vremena. Poštovanje radnog vremena ugostitelja kontroliše komunalna inspekcija, koja noću dežura samo subotom i nedeljom. Za buku je nadležna ekološka inspekcija, ali o eventualnom merenju nivoa buke lokal koji je pravi mora da bude unapred obavešten! Da se sa problemom preglasne muzike do kasno u noć ne susreću samo stanari iz centra grada potvrdjuje sugradjanin M.S. koji živi nedaleko od Gerontološkog centra. -Iz jednog od obližnjih kafića u poslednje vreme muzika…

Review Overview

Rejting korisnika 4.4 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Potvrđen identitet žene čije je telo nađeno popodne

Identitet žene čije je telo nađeno danas popodne je potvrđen: reč je o Pejki Radović (62), čiji je nestanak prijavljen ...

Medicinska škola izvodi humanitarnu predstavu

Sutra od 16 i 19 sati, u Beloj sali KCK biće održana predstava Medicinske škole „Kafanska priča o Gombocu“ po ...

Telo žene nađeno u Železničkoj ulici

U Železničkoj ulici u Kruševcu pronađemo je telo, za sada, nepoznate ženeTelo je pronađeno u kanalu, a prema prvim informacijama ...

Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja, čekaju se konačni rezultati

Preliminarni rezultati prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja Gimnazije izlaze danas, za Muzičku školu objavljeni su ranije. Konačni rezultati biće objavljeni ...

U utorak detonacije zbog uništavanja eksplozivnih ostataka

Odeljenje za vanredne situacije u Kruševcu prikupljaće eksplozivne ostatke rata na relaciji Garski potok – Lazarica, koje će potom prevesti ...