Teško protiv kasne i preglasne muzike iz letnjih bašta

Postavljeno: 19.08.2017

Brojnim Kruševljanima tokom letnjih meseci smeta preglasna muzika koja dopire iz bašta ugostiteljskih objekata, koji neretko, kako kažu sugradjani, „trešte“ duboko u noć – preglasno i nakon isteka radnog vremena. Poštovanje radnog vremena ugostitelja kontroliše komunalna inspekcija, koja noću dežura samo subotom i nedeljom. Za buku je nadležna ekološka inspekcija, ali o eventualnom merenju nivoa buke lokal koji je pravi mora da bude unapred obavešten!

Da se sa problemom preglasne muzike do kasno u noć ne susreću samo stanari iz centra grada potvrdjuje sugradjanin M.S. koji živi nedaleko od Gerontološkog centra.

Iz jednog od obližnjih kafića u poslednje vreme muzika uživo se čuje dva do tri puta nedeljno, često radnim danima. Pre nekoliko večeri sam oko jedan sat nakon ponoći pozvao Komunalnu policiju, a oni su mi objasnili da nisu više nadležni za to i da treba da se obratim turističkoj, odnosno komunalnoj inspekciji – ispričao je M.S. za krusevacgrad.rs.

Ovaj sugradjanin kaže da je nakon toga pozvao policiju i da je muzika nešto kasnije prestala, ali se i pita kako da u pola noći zove komunalnu inspekciju, koja radi do 16 časova i kako će ta ista inspekcija naknadno da kazni ugostitelje kada nije na terenu.

Načelnik Komunalne policije u Kruševcu, Miloš Jovanović, potvrdjuje da je izmenama Zakona o turizmu predvidjeno da kontrolu poštovanja radnog vremena ugostiteljskih objekata vrše turistički, odnosno komunalni inspektori, što je ranije radila komunalna policija.

Sada u takvim situacijama komunalna policija asistira prilikom sprovodjenja kontrole. Sugradjani i dalje mogu da se obrate nama i policiji, mi možemo da izadjemo na teren, sačinimo službenu belešku, odnosno o tome naknadno obavestimo komunalnu inspekciju – objašnjava on.

Jovanović napominje da komunalna policija i komunalna inspekcija, kao dve gradske službe, tesno saradjuju te da su na početku letnje sezone okupile vlasnike ugostiteljskih objekata i upozorile ih da poštuju propisano radno vreme.

Da je u prethodnom periodu zbog nepoštovanja dužine radnog vremena izrečeno 13 opomena navode u kruševačkoj komunalnoj inspekciji. U pisanim odgovorima dostavljenim portalu krusevacgrad.rs navedeno je da „u okviru svojih nadležnosti komunalni inspektori redovno vrše kontrolu subotom i nedeljom od 01 do 05 časova.“

Objašnjavaju da sugradjani koji bi želeli da prijave da lokali nisu završili rad u propisano vreme tih večeri treba da pozovu centralu Gradske uprave na broj 414 – 700, a  da će portir kontaktirati dežurnog komunalnog inspektora.  Objašnjavaju da ostalim danima sugradjani mogu da se obrate policiji ili komunalnoj policiji.

Gradskom odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata propisano je da oni rade od 6 do 24 sata svakog dana, odnosno od 7 do 01 petkom i subotom i u dane državnog praznika. Za nepoštovanje tih odredbi kazna za pravno lice je 100.000 dinara, a za preduzetnika 50.000 dinara.

Gradjani koji žive u Rubinovoj kuli i obližnjim zgradama žale se na preglasnu muziku.

Problem je u tome što je muzika koja do nas dopire preglasna. Od kada počne do kasno u noć mi sebe u stanu ne čujemo, imamo utisak da nam se zidovi tresu. Zamislite da usred leta morate da zatvorite sve prozore i pored toga spavanja vikendom nema. Šta nam vredi da zovemo inspekciju i tražimo merenje buke kada će vlasnik lokala o tome biti unapred obavešten – opisuje jedan od stanovnika tog dela grada.

U ekološkoj inspekciji, koja je nadležna za kontrolu buke, navode da inspekcija nalaže merenje buke ugostiteljskim objektima na osnovu pisane predstavke gradjana.

Preciziraju da vlasnik ugostiteljskog objekta o tome mora biti obavešten jer on obezbedjuje merenje i izradu izveštaja o merenju buke te snosi troškove, a inspekcija kooordinira sa onim ko je podneo prijavu jer se buka meri u njegovom stambenom prostoru.

Da bi se nivo buke kontrolisao bez prethodne najave morala da bi da, objašnjavaju, postoje sredstva za to, jer u tom slučaju to ne bi plaćao vlasnik lokala.

Prema podacima ekološke inspekcije, buka u ugostiteljskom objektu u Kruševcu je poslednji put merena još u maju 2016. godine.

Ostale vesti

back-to-top