Televizije N1 i Nova S posle 24 sata ponovo u etru, saopštile zašto nisu emitovale program

Postavljeno: 07.12.2022

Televizije N1 i Nova S u ponoć su, posle 24 sata, ponovo počele da emituju redovni program u Srbiji. Ove dve televizije, koje posluju u okviru United Media su od ponoći 6. decembra emitovale umesto redovnog programa telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”. Tokom celog dana nije bilo objašnjenja o čemu se tačno radi, ali je u ponoć objavljeno saopštenje koje je i pročitano u televizijskom prenosu.

U saopštenju, pročitanom kada je emitovanje programa na tim televizijama počelo, navedeno je da su gledaoci tokom ta 24 sata mogli da vide kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija te da su se  „na drastičan potez odlučile kako bi ukazale kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale“.

Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze „crvene linije“ kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. Videli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.

Hvala vam na poverenju, trudićemo se da ga opravdamo – saopštile su televizije Nova i N1, nakon dvadesetčetvoročasovnog prekida programa.

Foto: print  screen nova.rs

 

Ostale vesti

back-to-top