„Tamni prelaz“ u Umetničkoj galeriji

Postavljeno: 30.03.2023

Večeras će u Umetničkoj galeriji u 19 časova biti otvorena izložba „Tami prelaz“ autorke Daniele Fulgosi koja obuhvata crteže i kolaže nastale u poslednjih desetak godina.

Svedenim sredstvima, crtež olovkom, ugljenom, korišćenjem materijala različitog porekla, kao i njegovim kombinovanjem sa crtežom Daniela Fulgosi definisala je sopstveni poredak u kome iza naizgled razigranosti i lakoće stvaranja, stoji promišljenost svakog poteza i pažljiv odabir svih segmenata crteža i kolaža kao refleksija ličnih iskustava i razumevanja stvarnosti.

Daniela Fulgosi (Zemun, 1967.) Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu  1992, gde je završila i postdiplomske studije 1995. Priredila je 28 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 280 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od 1990. Za svoj umetnički rad dobila je 14 nagrada za grafiku, crtež i umetničke knjige (1992, 2013. Međunarodno Zlatno pero Beograda, 1997. Oktobarskog salona za grafiku, 1997. Nagrada III beogradskog bijenala crteža i male plastike (za crtež), 2001. Veliki pečat Grafičkog kolektiva, 2004. Zlatna igla ULUS-a, itd).

Radovi joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije savremene umetnosti u Nišu, Wiener Art kolekcije, različitih ustanova kulture i obrazovanja, kao i u privatnim kolekcijama. Radi kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je takođe bila i dekanka. Živi u Beogradu i bavi se crtežom, grafikom, kolažima i umetničkim knjigama.

M. J.

 

Ostale vesti

back-to-top