Svinjska kuga: Ugroženo još sedam sela u Župi

Postavljeno: 24.03.2021

Pojava afričke svinjske kuge pre desetak dana na području Kruševca, ugrozila je i područje aleksandrovačke opštine a sada su potvrđeni i prvi slučajevi zaraze u ovoj opštini. Ova smrtonosn bolest svinja pojavila se u Donjem Rataju

Prema rečima dr vet.medicine Stojana Đorića, sumnje da se opaka bolest koja napada svinje proširila i na Donje Rataje potvrđene su, jer je stigao pozitivan izveštaj iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, koji pokazuje pojavu bolesti u jednom od domaćinstava u ovom selu. Odmah je izvršena eutanazija svinja i prasadi da se zaraza ne bi dalje širila.

Pretpostavlja se da je zaraza preneta preko obuće, jer je domaćin pre desetak dana kupovao stočnu hranu u zaraženom području. Đorić kaže da će resorno ministarstvo nadoknaditi štetu prema postojećim normativima.

Ovajveterinar ističe da su sela Gornje Rataje, Tuleš, Vitkovo, Tržac, Bobote, Novaci i Dašnica takođe ugrožena, jer priopadaju teritoriji od 10 km u krugu. Odmah je zabranjen je promet stoke iz ovih sela dok se i poslednji slučaj zaraze ne eliminiše. Sva domaćinstva u ugroženom i zaraženom području su obaveštena da su, pre klanja svinja za sopstvene potrebe, dužna da o tome obaveste nadležnu veterinarsku stanicu radi dobijanja potvrde o ispravnosti mesa.

Ugroženo područje obišao je pomoćnik predsednika opštine Aleksandrovac Bojan Kovačević i obećao podršku.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top