Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše

Postavljeno: 17.06.2024

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše, koji ima za cilj da skrene pažnju na ključne ekološke probleme koji postaju sve značajniji na globalnom nivou. Dezertifikacija i suša, dva međusobno povezana fenomena, često pogoršana klimatskim promenama, imaju ozbiljne posledice na ekosisteme, bezbednost hrane i geopolitičku stabilnost.

Dezertifikacija označava degradaciju zemljišta u pustinjskim, polupustinjskim i suvim područjima, prvenstveno zbog ljudskih aktivnosti i klimatskih varijacija. To je proces pretvaranja plodnog zemljišta u pustinju, što smanjuje njegovu produktivnost. Suše često prate dezertifikaciju, šireći se na sve veće površine. U poslednje vreme, ekstremne suše postaju uobičajene i dugotrajne.

Dezertifikacija i suša nisu samo prirodni fenomeni, već su pod velikim uticajem ljudskih aktivnosti. Krčenje šuma, prekomerna ispaša, loša praksa navodnjavanja i neodrživo upravljanje zemljištem narušavaju ekosisteme, čineći ih podložnijim dezertifikaciji.

Obeležavanje ovog dana podseća nas na potrebu za hitnim delovanjem i saradnjom na globalnom nivou kako bismo sačuvali naše ekosisteme i osigurali održivu budućnost.

T.S.

Ostale vesti

back-to-top