Svetosavski đaci: Sofija Smiljković, OŠ “Despot Stefan”

Postavljeno: 08.05.2021

Ljubav prema prirodnim naukama, koja je potvrđena i brojnim nagradama osvojenim na takmičenjima, te odličan uspeh tokom školovanja, doprineli su da nastavničko veće OŠ ”Despot Stefan” ove školske godine Svetosavsku nagradu dodeli učenici osmog razreda Sofiji Smiljković

Nagradu nije očekivala zbog jake konkurencije u školi. Ipak, mnoga takmičenja na kojima je učestvovala presudila su da nagrada pripadne njoj.

– Jako sam srećna što sam dobila nagradu jer sam se puno trudila svih osam godina školovanja i bilo je napeto dok se nije proglasio Svetosavski đak – kaže Sofija za KruševacGrad.

Ne krije da više voli prirodne nauke, a omiljeni predmeti su joj matematika, fizika, hemija i biologija.

– Bolje mi idu, manje mi treba da ih razumem i naučim – dodaje ona.

Učestvovala je na takmičenjima iz matematike, fizike, biologije, srpskog jezika kao i na takmičenju recitatora. Kao najznačajniji rezultat izdvaja učešće na takmičenju iz biologije u petom razredu, kada je na opštinskom osvojila drugo, dok je na okružnom takmičenju osvojila treće mesto.

– U osmom razredu je trebalo da idem na takmičenja iz biologije, geografije i srpskog ali su takmičenja iz biologije i geografije odložena, a na srpskom nisam učestvovala – napominje ona.

Slobodno vreme provodi u druženju sa prijateljima, voli da gleda filmove i serije, ali napominje da zbog pripremanja prijemnog ispita za upis u srednju školu nema puno slobodnog vremena.

– Planiram da upišem prirodno – matematički smer u kruševačkoj Gimnaziji, bolje mi idu prirodne nauke i mislim da Gimnazija pruža više mogućnosti za različite fakultete – objašnjava ona.

Sofijin razredni i nastavnik matematike, Ivan Đoković, ističe da je ona, osim što je odličan đak, veoma druželjubiva osoba te da svi vole da budu u njenom društvu.

– Kao nastavik matematike najviše mi se kod nje sviđa što ne pravi propuste kod stvari koje zna. Sve obaveze izvršava na vreme, redovno i na pravilan način. Više joj idu prirodne nauke tako da je vidim u toj oblasti i predviđam joj svetlu budućnost – kaže on.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top