Svetosavski đaci: Nina Janković, OŠ “Branko Radičević”

Postavljeno: 25.04.2021

Odličnim uspehom i brojnim diplomama sa takmičenja, Nina Janković, učenica osmog razreda, izdvojila se od svojih vršnjaka i ponela titulu Svetosavskog đaka OŠ “Branko Radičević”. Ovog vikenda takmiči se čak iz tri predmeta: srpskog, fizike i matematike 

– Srećna sam zbog nagrade koju sam dobila, najponosniji su bili roditelji, deka i moja razredna. Nagradu donekle i jesam očekivala jer se takmičim iz brojnih predmeta. Ovog vikenda idem na tri takmičenja, opštinsko iz srpskog i dva okružna, iz fizike i matematike – kaže ova učenica.

Do sada je osvojila brojne nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, srpskog i bilologije, i žali što nije otišla i na republičko, koje je prošle godine bilo otkazano zbog pandemije korona virusa. Svoju školu predstavljala je na republičkom takmičenju iz plivanja, gde se takmičila u kategorijama prsno, na 50 i 100 metara.

Od početka godine se spremam za takmičenja i van časova i na časovima. To mi oduzima dosta vremena, ali uspevam da odvojim vreme i za slušanje muzike, plivanje i svoje prijatelje. Obožavam prirodne nauke, ali i sprski jezik, zato što je to naš jezik, i smatram da ako nismo pismeni ne možemo da učimo ni jedan drugi predmet. Volim da čitam knjige u slobodno vreme, skoro sam pročitala naučno-fantastični roman “ Šesta faza sna” – objašnjava ona.

Uveliko se sprema za prijemni, a probni završni ispit uradila je najbolje u svojoj školi.

– Idem na pripreme u školi, ali učim i kod kuće. Upisaću Gimnaziju, prirodno-matematički smer, a volela bih da studiram biologiju ili mikrobiologiju. Sviđa mi se nešto što još nije otkriveno, volela bih da se bavim naučnim radom i da istražujem nove stvari – navodi ova osmakinja.

Njena razredna i predmetna nastavnica srpskog, Zorica Gajić, kaže da je Nina đak kakvih danas više nema.

– Ona je starinski đak modernog 21. veka. Danas učenici uče samo za ocenu i kada je dobiju, zaborave to što su učili. Takmičenje iz srpskog je bilo odloženo za ovu godinu, a da će se ipak održati, javili su nam dan pred takmičenje i Nina se prijavila, iako je tog dana imala takmičenje iz fizike u drugom terminu. Ona uči da zna, i zato je uvek spremna. Lep je osećaj kad ste razredna deteta na koje uvek možete da se oslonite. Ona je svetla tačka u mojoj dugogodišnjoj karijeri – navodi ona.

Skromna, ali ambiciozna, Nina je svoje okruženje učinila ponosnim.

– Ona je besprekorno vaspitano dete, raste u porodici koja brine o njoj na najlepši mogući način, ona je njihovo jedino dete, ali to ne znači da joj je dopušteno sve. Niko je ne tera da uči, ona to čini sama, i zato njeni roditelji i svi mi uživamo u njenim uspesima. Predviđam joj svetlu budućnost, želim joj da bude visoka intelektualka, ali i mama deteta slatkog i dobrog kao što je ona. Želim da bude potpuna u svemu i da ni u čemu ne izostaje. Naučila sam je da je znanje moć, i da kad imaš znanje, niko ti ništa ne može – kaže njena razredna.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top