Svetosavska nagrada dr Radmili Maksimović

Postavljeno: 24.01.2021

Profesorka dr Radmila Maksimović ovogodišnja je dobitnica Svetosavske nagrade koju tradicionalno, kao trajni oblik priznanja za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, dodeljuje Kulturni centar Kruševac

Savet za dodelu Svetosavske nagrade kome je predsedavala direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje, koje se od 2005. godine dodeljuje pojedincima za izuzetna zalaganja u oblasti stvaralačkog i humanitarnog rada, ove godine pripadne profesorki dr Radmili Maksimović.

U obrazloženju nagrade, navodi se da, “imajući u vidu širok spektar aktivnosti kojima se u kontinuitetu uspešno bavi Radmila Maksimović, a to su nauka, prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta” Savet smatra da je ovogodišnja Svetosavska nagrada otišla u prave ruke.

Profesorka dr Radmila Maksimović, rođena je 17. septembra 1954.godine u Adi, u opštini Osijek. Gimnaziju je završila u Apatinu, a diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta na grupi za hemiju stekla je u Beogradu, gde je i magistrirala. Zatim je doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu na temu toksikološke biohemije i dobila zvanje kliničkog biohemičara.

Rukovodila je laboratorijskom službom Doma zdravlja u Kruševcu, odakle je i otišla u penziju. Od 2009. godine bila docentkinja na privatnom Univerzitetu Aperion u Banja Luci, od 2012. godine i docentkinja na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik, na kojem obavlja i dužnosti vanrednog profesora za biohemijsku grupu predmeta, radi i kao profesorka na Visokoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu.

Iza sebe ima veliki broj objavljenih stručnih publikacija u zemlji i inostranstvu i spoljna je saradnica Medicinskog fakulteta u Nišu i Medicinskog fakulteta u Prištini. Napisala je i objavila četiri univerzitetska udžbenika: Osnovi medicinske biohemije, Hemija u zdravstvu, Kliničko-laboratorijska dijagnostika i Klinička biohemija.

Rada Maksimivić je jedna od osnivačica Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina, bavi se i književnim stvaralaštvom, ima izdate romane Razgovor sa Pavlom, Nizvodno Vukom, Freska, i Balkanski mostovi, sonetni venac Tebi i rodu svom i dečiju predstavu Rasinska bajka.

Osnivačica je ŽFK Napredak i Bridž kluba u Kruševcu i članica stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina.

Krunom svog rada smatra pokretanje Parohijskih sportskih igara u Kruševcu, za koje je tada dobila Blagoslov Vladike niškog Irineja, a koje su se potom proširile na druge krajeve Srbije.

Radmila Maksimović je i članica Gradskog veća grada Kruševca.

Svetosavska nagrada sastoji se od Svetosavske povelje i novčanog dela, a biće uručena na Svetosavskoj akademiji koju (ove godine u smanjenom obimu zbog epidemiološke situacije) Kulturni centar organizuje u saradnji sa Eparhijom kruševačkom, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top