Svetlosna instalacija “Drvo života” – odgovor na sumornu stvarnost

Postavljeno: 25.03.2021

Mlade Kruševljanke Kaća Miljković i Petra Ćirjanić, studentkinje Prirodno – tehničkog fakulteta u Ljubljani, predstavile su svoj umetnički rad u Kulturnom centru Kruševac. Rad je nastao kao odgovor na temu “Stvarnost” povodom “Međunarodnog festivala svetlosti” koji se svake godine održava u Ljubljani. Pošto zbog epidemiološke situacije trenutno nisu u Sloveniji, ove devojke su se potrudile da Kruševljanima prenesu delić atmosfere svojom instalacijom “Drvo života” kojom su na alegoričan način predstavile kako je pandemija uticala na život ljudi

– Realnost je naša trenutna inspiracija i naše drvo je iščupano iz korena, jer se svi mi osećamo kao da smo iščupani iz korena. Ta svetlucavost, tagovi tekstila i cvetići, daju nadu da će ova loša situacija proći, da je ovo samo prolazni period i da nije sve tako crno, jer drvo opet možemo i da presadimo. Nadamo se da će naš rad uneti ljudima malo radosti u ovoj mračnoj svakodnevnici – kaže Kaća Miljković za KruševacGrad.

Svetlucavo “Drvo života” devojke su oživele reciklažnim materijalima, potrošnim materijalom nove kompjuterske ere, starim CD-ovima, ali i konzvervama, alu-folijom, komadićima stakla, plastičnim trakama, žicom, kroz svetlosnu refleksiju darujući im novi smisao i život.

– Ovim radom skrenule smo pažnju i na očuvanje životne sredine jer mislim da ovde toga manjka. Treba realizovati više sličnih projekata kroz koje se može upotrebiti stari materijal, a istovremeno stvoriti nešto što će biti korisno deci i interesantno ljudima. Malo toga smo kupile, uglavnom smo sve napravile od materijala koje smo posedovale ili koji su nam pozajmili prijatelji – objašnjava ona.

Njena drugarica sa fakulteta, Petra Ćirjanić ponosna je na zajednički rad.

– Tri nedelje je trajala realizacija projekta, nismo imale baš puno vremena za rad. Udružile smo snage, verovatno bi nam trebalo više vremena da smo samostalno radile, ovako, uspele smo da usaglasimo sve obaveze – kaže ona.

Obe su pohađale Politehničku školu u Kruševcu, a zatim nastavile školovanje na Prirodno – tehničkom fakultetu u Ljubljani.

– Upisala sam taj fakultet zato što sam umetnička duša od malih nogu. Volela bih da se bavim kreativnim stvarima i u budućnosti. Sebe vidim u filmskoj indrustiriji, stvarala bih imaginarne likove kao kostimograf ili profesionalni scenski šminkera – navodi Kaća.

Petra takođe planira umetničku karijeru.

– Želim da se bavim dizajnom i modnom industrijom. Ja sam tek prva godina, na fakultetu sam bila mesec i po pre nego što smo prešli onlajn. U Sloveniji je policijski čas i iskreno se nadam da će se situacija popraviti i da ćemo se vratiti “normalnom” studiranju – kaže ta brucoškinja.

Zato što im je izašao u susret, Kaća i Petra su svoju instalaciju poklonile Kulturnom centru, sa nadom da će ona još neko vreme krasti Klub te kulturne ustanove. Potom bi mogla da postane deo dekora neke buduće edukativne predstave o značaju reciklaže, namenjene najmlađima.

M. S.

Međunarodni festival svetlosti

Ovaj festival održava se svakog proleća u Ljubljani, od 2007. godine, a posvećen je prezentaciji dela savremene vizuelne i umetnosti novih medija, čije je glavno izražajno sredstvo svetlost. U poseban program pod nazivom “Lighting Guerrilla Laboratori”, čiji je cilj podsticanje mladih da istražuju svetlost, umetnost i javni prostor, uključene su srednje škole i fakulteti, među kojima su redovno i studenti modnog dizajna sa tekstilnog smera Prirodno – tehničkog fakulteta u Ljubljani.

Ostale vesti

back-to-top